Avinity HDMI High-End Edition kábel teszt

2012. június 1., péntek, 15:50

Avinity Avinity HDMI High-End Edition HDMI kábel kábel

Cikkünk főszereplője vérbeli házimozis kábel, neve, típusa: Avinity HDMI High-End Edition, de mellette az új márka többi családtagjáról is ejtünk néhány szót. Az Avinity egy új csillag a HAMA cég égboltján, echte német tervezésű és gyártású, Ők forgalmazzák, mi örömmel teszteljük.

Nehéz úgy megtenni pár lépést a hifi és házimozi dzsungelében, hogy ne találkozzunk a HAMA névvel. Monster, Beats, Thomson, Marshall UrbanEars és számos különböző márkájú képmegjelenítőhöz használható 3D szemüvegek is szerepelnek a kínálatban a rengetegféle és fajta hifis és házimozis vezeték mellett. Az autóhifiről, mobiltelefóniáról, csillagászatról, számítástechnikai kiegészítőkről, adattárolókról, egyébről nem is szólva, amik rendkívül kedveltek a vásárlók körében.

Összesen 13 féle és fajta kábelcsoport tartozik az Avinity családba, közös jellemzőjük a 30 év garancia, valamint a kiváló ár/érték arány. Első benyomásaink alapján máris képesek lennénk a jelenleg rendelkezésünkre álló összes eszközt Avinity kábelekkel csatlakoztatni egymáshoz. A HDMI-k mellé választanánk RCA interkonnekt, optikai (ODT), digitális koaxiális, mélynyomó (Subwoofer), koaxiális antenna és hangszóróvezetékeket. Reméljük, rövidesen tápkábel is szerepelni fog a listában! Csak azt sajnáljuk, hogy éppen nincsenek a hfiállványon olyan készülékeink, amelyekhez YUV, Scart, S-video, F-Plug Satellite, Composite és Jack passzolna, de ha tesztelésükre kerülne sor, legyőznénk minden akadályt.

HDMI-ből hatfélét tartalmaz a paletta, a legmagasabb minőségi kategóriába tartozókat nevezték el HIGH-END EDITION-nak. Így, csupa nagybetűvel írták a dobozára is. Nem csak írásmódban, kivitelben is megkapott mindent, amitől egy kábel kiváló lehet. Szimmetrikusan hat csoportba rendezték a nagytisztaságú, ezüstözött részvezetőket, ötszörös árnyékolást kaptak és az így kialakított csokrot még kétszeres védelemmel látták el. A csatlakozók háza hőre érzéketlen, csiszolt és lakkozott fém, a végeiket 24 karátos aranyozás borítja, a vezeték megtörés elleni védelmére is gondot fordítottak. A fixen rászerelt ferritgyűrűk szintén a külső zavaroktól védik a szállított jeleket. Adatátvitele elérheti a 15,8 Gbps sebességet, x.v. Color, DeepColor és 4K kompatibilis, valamint természetesen nagysebességű és Ethernet képes (High Speed with Ethernet). Lapos, pontosabban ovális 7x15 mm-es alakja amiatt alakult ki, hogy a tápáram és az audio szálak a lehető legmesszebb kerüljenek egymástól. Ebből következik, hogy csak két irányban hajlítható, emiatt kissé nehézkes a készülékekbe illesztés, illetve valamivel kisebb távolság áthidalására alkalmas, mint egy ugyanolyan hosszúságú, de kör keresztmetszetű vezeték. Emiatt az értékelésben a kivitel pontszámából levontunk felet. Tesztelésre 1 méteres példányt kaptunk, létezik még 2 és 3 méteres is, viszont érdekes, hogy nem készül belőle ennél hosszabb változat. A vetítősök az eggyel ezalatti, ötpontos szériába tartozó kábelt választhatják, pedig biztosan lelkesednének a High-End Editionért, mert tudvalevő, 10 m felett hatványozottan fontos a minőség.

Emiatt képi kvalitásainak ellenőrzésére kénytelenek voltunk beérni az LG idei csúcs LCD tévéjével, amin 55 colos átlója ellenére kevésbé szembetűnőek a különbségek. Lejátszóként Pioneer BDP-LX55 szerepelt, ami árkategóriáját meghaladóan a piac egyik legkiválóbb képminőségű gépezete. Az Avinity hangminőségének vizsgálatára Anthem MRX 500 házimozi erősítőt, Furutech SpeakerFlux hangszóróvezetékeket és ELAC 247 BE hangdobozokat állítottunk csatasorba. Összehasonlítottuk néhány különböző márkájú és árkategóriájú HDMI-vel és arra a megállapításra jutottunk: az Avinity High-End Edition bőven megéri az árát ? ami jelenleg alig több mint 24 000 Ft. A kritikus pontok: színek dinamikája, az átmenetek, élesség, a sötét részek homogenitása, a keresztben végigfutó vonalak simasága teljesen rendben volt. A hangba sem lehetett belekötni, semmi negatívumot nem tudtunk felfedezni. Viszont a névvel nem értünk teljes mértékben egyet, szerintünk a high-end kategória alsó határa picivel feljebb húzódik, de egy kiváló termékkel ismerkedtünk meg, ami egyben a HAMA hírnevét is öregbíti.

Iránytű

Ár:

24 990 Ft (1 m-es kiszerelésben)

29 990 Ft (3 m-es kiszerelésben)

Forgalmazó:

HAMA Kereskedelmi Kft.

+36-1-2971040

1181 Budapest, Zádor u. 18.

www.hama.hu

Termékinfó:

www.avinity-cable.com

Szubjektív vélemény

Képminőség: 5
Hangminőség: 4
Kivitel: 4
Ár/érték arány:

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.