DALI KATCH Bluetooth hangrendszer teszt

Mobil buli északról

2016. december 7., szerda, 23:45

DALI KATCH audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth Bluetooth hangfal Bluetooth hangszóró Bluetooth hangrendszer DALI hangfal DALI hangrendszer hangfal teszt hangrendszer teszt Bluetooth hangrendszer teszt DALI hangfal teszt

A dánok köztudottan feketeöves szinten űzik a hangfalgyártást, ezért kíváncsian vártuk a DALI első Bluetooth hangrendszerét. A KATCH hangjára aligha lehet panasz. No de mit tud még? Cikkünkből minden kiderül.

Örülünk, Vincent?

A DALI hosszú évekig kitartott elsődleges tudománya, a hangfalgyártás mellett, ezzel erősítve a konzervatív specialisták táborát. Miért használjuk a konzervatív szót? Mert amikor domináns módon kirobbant a fejhallgatós divat, számtalan, a témában korábban teljességgel járatlan cégek (B&W, NAD, Sonus faber, stb.) éhező fenevadként kaptak a témára. Közülük ráadásul sokan egyből a prémiumkategóriát vették célba. Aztán ahogy teltek az évek, egyszer csak megnőtt a kereslet az ultrakompakt mobil hangrendszerekre.

Sok hifis vállalat ugyancsak lépett, ez már csaknem négy éve zajló folyamat. Így tehát az audiofil márkák közé erős bástyaként álló DALI-ról nem mondhatjuk, hogy elkapkodták a döntést. Mégis, ennek valahogy örülünk. Így a végeredményen megmutatkozik a dánok megfontolt döntéssorozata, hogy valami olyat hozzanak létre, ami rájuk jellemző (ergo nem egy már létező vetélytárs sikertermékének fantáziátlan lemásolása). Mindez értendő a technikai kivitelezésre és a formatervre egyaránt.

DALI KATCH Bluetooth hangrendszer

Szemügyre vétel

Korábban kiszivárogtatott fotói alapján nem volt egyértelmű, hogy a valóságban mekkora a KATCH (ezért nem butaság előre megnézni a specifikációban közölt méreteket), lényegesen nagyobb, mint sejtettük. Mivel az élén áll, nem igényel nagy alapterületet, magassága és szélessége által viszont szállításához minimum oldaltáska szükséges. Apropó, az eszköz oldalán kicsúsztatható bőrszíj található, melynél fogva táskarádióként vihetjük magunkkal, vagy adott esetben felakaszthatjuk valamilyen félreeső helyen, nehogy gyerekek vagy háziállatok martalékává váljon.

DALI KATCH Bluetooth hangrendszer

Aránylag terebélyes mérete ellenére kecses formatervvel, csinos motívumokkal büszkélkedhet a KATCH. Alumínium oldallemezének élét divatosan lecsiszolták, mindazonáltal a kellemes színhasználat is felüdülésként hatott. Nem az unalmas fekete vagy fehér opciókat kaptuk, hanem derűs, öltöztető jellegű árnyalatokat, melyek hölgy felhasználóknak is kedveznek.

DALI KATCH Bluetooth hangrendszer

A tetőlapba simuló fizikai kezelőszervek érzékenységét jól eltalálták, a középső ki- és bekapcsolásra szolgáló gomb köré az Xbox kontrollere által ihletett, négyfelé szegmentált fénykör került. Utóbbi ad tájékoztatást az aktuális hangerőről és az akkumulátor töltöttségéről is. A készülékház oldalán, körömmel nyitható gumifedél mögé rejtettek egy USB (tehát akkubank funkciót is kaptunk) és egy 3,5 mm-es analóg sztereó Jack csatlakozót. Ezek alá, az alumínium csíkba ágyazva került a töltésre szolgáló aljzat, melyhez a csomagban lévő adaptert kellett használnunk.

DALI KATCH Bluetooth hangrendszer

A KATCH összességében jó minőséget és ízlésességet sugárzott. Kiérdemelte, hogy prémiumkategóriásnak hívjuk, legalábbis a manapság megvásárolható, általunk már kipróbált Bluetooth hangrendszerek ismeretében. Ha nagyon keresni kellene kifogásolható részleteket, beleköthetnénk a műanyag hangszóróvédőrácsba, vagy, hogy töltéshez kéznél kell lennie az egyedi adapternek is. Utóbbit azért alkalmazta a DALI, hogy 2 órán belül fel lehessen tölteni a beépített, 2 600 mAh-ás akkumulátort. Egyébiránt egy feltöltéssel kb. 24 órán keresztül képes zenélni az eszköz (ez természetesen függ a terhelés szintjétől is).

DALI KATCH Bluetooth hangrendszer

A felszín alatt

Tesztalanyunk tehát csinos, és a maga módján praktikus is, a telefonos kihangosítás funkciót leszámítva minden elvárásnak megfelel. Például, ha valaki a családból vagy baráti körből ugyancsak birtokol egyet, akkor két KATCH összepárosítható sztereó módba, hogy különálló jobb, és baloldali csatornaként szólaljanak meg. De nem csak ez színesíti technikai hátterét.

DALI KATCH Bluetooth hangszóró

A keskeny forma valójában féltucat hangszórónak, köztük két db, csaknem 9 (!) cm átmérőjű membránnak ad otthont. Aki látott már ilyen membránt csupasz valójában, jogosan teheti fel a kérdést: hogy a csudába oldották meg? Nos, mivel a DALI hangsugárzó specialista, nem okoz nekik különösebb erőfeszítést, hogy egy hideg skandináv reggelen, a kávét felhörpintve tervezőasztalhoz húzzák a görgős széket, majd napnyugtára, kényelmesen nyújtózva, a munka végeztével - elkészüljenek egy új hangszóró tervével, amit utána rövidesen, házon belül nekiállhatnak tesztelni.

DALI KATCH Bluetooth hangszóró

A KATCH mélyközép sugárzója egyedi tervezésű és kialakítású, olyan tekercshosszal és speciálisan felfüggesztett pillével, ami lehetővé teszi a szűk helyen történő mozgást. A membrán nem homorú, hanem domború, alumínium felületének közepén szövet porvédő sapka található. Ez a konstrukció a gyártó elmondása szerint ugyanakkora kilengésre képes, mint az azonos átmérőjű, hagyományos kialakítású hangszórók.

DALI KATCH Bluetooth hangszóró

A KATCH különc formája praktikusnak bizonyult két okból. Egyfelől laposabb, mint a hozzá hasonló teljesítményű vetélytársak, így kis helyen elfér és megkönnyíti a hordozást.

DALI KATCH Bluetooth hangrendszer

Hangminőség

Több napig is vendégül láthattuk a DALI KATCH-et, így volt alkalmunk több helyszínen, számos zenei stílussal és jelszinttel nyüstölni. Eleinte csak a lágyabb hangszín beállítással teszteltük, basszus-hiányosnak ítélve másik üzemmódját. Aztán ahogy egyre több akusztikus zene került a lejátszási listánkra, gyakrabban kezdtük alkalmazni a mélyhang gazdagítástól mentes, lineáris profilt. Ám összességében nem a basszusok megszállottjaiból lesznek KATCH hívők. Tesztalanyunk dinamikaelosztása hifis jellegű, ezáltal az erőteljes részeket is inkább visszafogottan, mérsékelten adagolta. Fizikai méreteiből fakadóan elmaradtak az öblös, örvénylő basszusok, viszont kellemesen, könnyedén ábrázolt számos részletet (pl. nagybőgő húrpendülés). Nagyobb terhelésen a DSP automatikusan lefékezte az alsó frekvenciákat, hogy ne koppanjon fel a szűk úton mozgó tekercstest. A középmagas frekvenciák viszont egészen sokáig, még 75 %-os jelszinten is tiszták maradtak, fejfájdító harsányság nélkül.

DALI KATCH Bluetooth hangrendszer

A hifis körökben már-már unalomig ismert Dave Brubeck - Take Five c. számát elindítva figyelni kezdtük, miként szór a KATCH. Kipróbáltuk könyvespolcon, és a szoba közepén, egy asztalra téve is. Utóbbi esetén egészen megnyerő, közel 360 fokos hangmező valósult meg. A középső frekvenciákat valósággal kilőtte magából, így a beszéd- és énekhangot árnyaltan, közvetlenül hagyta megjelenni. Amikor könyvespolcra, vagy falhoz közel helyeztük, az énekhangok (pl. Bob Marley - Is This Love hallgatása közben) mellé váratlan térhatás társult. A fal síkja felé néző hangszórók hullámai kissé szétterelődtek a szobában, így néha oldalról, meglepetésszerű térhatásban kaptunk énekhang visszaverődéseket. Nagy hangerőn a szaxofon harsánnyá vált, de azt leszámítva meglepően tisztán hallatszott a dobfelszerelés, és a nagybőgő is csak a szükséges gyengédséggel lépett közbe. Ha lehet így fogalmazni, az eddig kipróbáltak közül a KATCH a leginkább jazz-barát mobil hangrendszer.

DALI KATCH Bluetooth hangrendszer

Forráseszköznek iPhone volt segítségünkre, melyet kíváncsiságból nem csak Bluetooth, hanem Jack kábel használatával is csatlakoztattunk tesztalanyunkra. Utóbbi esetén a dinamika árnyalttá, a magas frekvenciák pedig határozottabbá váltak. Sajnos nem volt lehetőségünk aptX-képes forráseszközről megszólaltani, így a legtisztább részleteket, a lejobb hangélményt csak vezetékkel értük el. A KATCH minduntalan képes volt kiegyensúlyozottsággal és könnyedén ábrázolni olyan felvételeket, amelyek a népszerűbb (és olcsóbb) vetélytársakon csak kiemelt basszussal, fedett részletekkel tudtak megszólalni. Vadabb műfajok, ill. magas hangerő esetén a DSP egyre durvábban lépett közbe a hangszórók védelme érdekében. Ezért pl. az elfajult basszusokról méltán ismert, dubstep műfajú zenéknél 60 %-os terhelés fölött hallható hézagok jelentek meg, mivel az általunk már jól ismert, agresszív alsó frekvenciás lökéseket lefékezte. Ezzel is tovább erősödött sejtésünk, miszerint a KATCH-et noha prémiumkategóriát képvisel, nem gyomorrázó hangnyomás elérésére fejlesztették, hanem hogy egy jó minőségű hangszeres felvételt ott is élvezzünk, ahol nincsen kéznél semmilyen hifi rendszer.

DALI KATCH Bluetooth hangrendszer

Végszó

Tényleges hangja (amit Jack kábellel vagy aptX-képes forráseszközzel ki lehet sajtolni belőle) alapján egyértelműen a KATCH az egyik legjobb Bluetooth hangrendszer, amit eddig kipróbáltunk. Könnyed hangszeres zenéket nagyobb terhelésen is tisztán ad vissza, kétoldalú szórásának köszönhetően pedig egyedi módon tölti fel a rendelkezésére álló teret. Formaterve igényes, az anyaghasználat ugyancsak nagyon jó. Mindez azonban el is várható az aránylag magas (kb. 130 000 forint) árért cserébe. Máskülönben, hasonlóan a hagyományos hangsugárzók közti eltérésekhez, a KATCH inkább a finomabb, részletező reprodukciót preferálja, szemben a divatos Bluetooth hangrendszerek basszus-orientált, mélybe húzó karakterével. Így a DALI elsődleges célközönségét azok a vegyes ízlésű, eleganciára törekvő felhasználók képezik, akik sokat utaznak és szeretnének (nem extrém körülmények közt, inkább nyugodtabb környezetben, szolidabb összejövetelek során) kellemes, finom háttérzenét biztosítani.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.