Freecom Mobile Drive Sq TV merevlemez teszt

2012. október 10., szerda, 17:15

Freecom Freecom Mobile Drive Sq Mobile Drive Sq TV merevlemez adattároló adathordozó külső winchester külső merevlemez

Nem tévedés, egy külső merevlemezt mutatunk be az alábbi cikkben. Jogosan kérdezhetik, miért foglalkozunk ilyesmivel? A válasz egyszerű, mert az audiovizuális világ szerves részévé vált a számítógép alapú adattárolás és az erre szolgáló eszközökről történő film- és zenelejátszás, valamint fénykép megjelenítés.

Arman Emami, Németországban élő ipari formatervező, munkásságát 2006-óta tucatnyinál is több Red Dot és ugyanannyi egyéb díjjal jutalmazták. Ezek egyikét az 1989-ben alapított Freecom cég által gyártott Mobile Drive Sq nyerte el. Túlzottan nem kellett megerőltetnie magát a mesternek, az eszköz kinézete abszolút kiérdemli a letisztult jelzőt, semmi sallang, semmi csicsa, viszont pillanatok alatt meg lehet szeretni.

Rozsdamentes acél? Dobozának feliratából és a gyártó honlapjáról tudtuk meg, a súlyából és a tapintásából rá nem jöttünk volna. Matt felületét homokfúvással alakították ki, ez több szempontból is előnyös. Például nem kell folyamatosan törölgetni róla az ujjlenyomatokat és karcolódásra sem annyira érzékeny, mintha fényesre polírozott lenne. Körben fekete műanyag (PVC) védi az éleket, alján 4 db 10 Ft-os nagyságú gumitappancs, melyeken nyugodva szinte az asztalhoz tapad. Felépítése, kialakítása egyben strapabíró is, kisebb magasságból történő leesést sérülés nélkül elvisel.

Négyzet formájú, ami szokatlan, mert téglatest a külső adattárolók általános megjelenési alakzata, igazodva a bennük lévő merevlemezhez, viszont összességében egyszerű, mint egy faék, mégis kellemes ránézni, kézbe venni. Lapossága okán könnyű helyet találni számára a kisebb laptoptáskákban, nagyobb zsebben, de a házimozi megszállottak számára a hordozhatóság nem a legfontosabb szempont. Sokkal inkább érdekes a mellékelt, szivacs-csíkokkal bélelt tartó. Csavarokat is csomagoltak hozzá, első ránézésre meg nem mondtuk volna, mire szolgál. Hogy ne kelljen sokáig törni a fejünket, figyelmesen megvizsgáltuk a dobozát ? jó, jó, azzal kellett volna kezdeni, de egyből éles késért nyúltunk, hogy elvághassuk az átlátszó ragasztó korongokat (nem szalagokat) és mielőbb kezünkbe vehessük magát a terméket. Visszatérve a csavarokhoz és a műanyag tartóhoz, azt tévé hátlapjára, valamelyik VESA furathoz lehet erősíteni, hogy médiafájlok lejátszására és tévéműsorok rögzítésre (PVR) tudjuk használni. Ezzel a felismeréssel vált világossá, mit is jelent a névben szereplő két betű: TV. A gyártó kiemelten hangsúlyozza a tévéhez való csatlakoztatást, aminek ellentmond a sokat emlegetett formaterv. Hátlapra biggyesztve a világ legrondábbja is lehetne és az a funkció acél házat sem igényel. Talán a felébe kerülne? Így viszont vétek elrejteni, jól látható helyre kell tenni, hogy gyönyörködhessünk benne. Az embernek kedve támad felemelni, megtapogatni, simogatni. A gyártó másik elképzelésével, ajánlásával teljes mértékben egyetértünk, a Mobile Drive Sq TV laptopok ideális kiegészítője, amit csekély áramfogyasztása is alátámaszt.

Belsejében 2,5 colos Toshiba MQ01ABD merevlemez pörög 5400-at percenként, pontosabban kettő darab tányér, az író/olvasófejek száma négy. Működése szinte észrevehetetlen, 30 centiről lehet hallani visszafogott morgást, zajszintje 19 dB (IDLE) és 24 amikor vadul dolgozik. Csatlakozója USB 3.0 típusú, tehát hipersebességű (5000 Mbit/s elméleti) adatáramlást biztosít. Kétféle, 0,5 és 1 TB kapacitással kapható, nálunk a nagyobbik vendégeskedett. Egyik élén ? a fedőlap közepén húzódó márkanévhez viszonyítva, nevezzük hátsónak ? helyezkedik el az USB 3.0 port, mellette nem szemkiégetően kék, hanem diszkrét fehér LED jelzi a működést. Minimális hőtermelést, magyarán melegedést ígérnek, ezt igazolja a tesztünk, folyamatos, 100 gigabájtnyi adat írása során rövid ideig 39 fokos is volt, de az átlag 36,67.

NERO BackitUp & Burn, valamint Green Button energiamegtakarító szoftvereket telepítettek rá, amik FAT32-ről NTFS-re formattáláskor ugranak, de mi előrelátóan lementettük, hogy majd fel tudjuk használni. Ezt a pendriveoknál általánosan elfogadott formázást nem értjük egy 1 TB-os merevlemez esetében. Ha PVR-re, médiafájlok tárolására szánják, miből gondolják, hogy nem akarunk 4 gigánál nagyobb adatcsomagokat rögzíteni és lejátszani?

Ezt az egyetlen kifogást tudtuk előkaparni, amin roppant egyszerűen, percek alatt lehet segíteni. Minden egyéb szempontból kiváló eszköz a Freecom Mobile Drive Sq TV, minket meggyőzött és felvettük a kívánságlistánkra. Az ára nem éppen csekély, amíg a dobozában pihent, túlzottnak tartottuk, de ahogy mélyült az ismeretségünk, egyre jobban el tudtuk fogadni az árcéduláját is. Könnyű a tesztelőnek, mondhatja erre a Kedves Olvasó, nem kell pénzt adnia a szuper készülékekért, ami igaz, de a munka végeztével mindent vissza kell adni.

Sajnos ezt a merevlemezt is.

 

Freecom Mobile Drive Sq TV

Műszaki adatok

Kapacitás: 0,5 és 1 TB
Csatlakozók: USB 3.0 (USB 2.0 kompatibilis)
Méretek: 120x120x13 mm
Súly: 210 g
Ár:

kb. 27 000 Ft (0,5 TB)

kb. 38 000 Ft (1 TB)

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.