House Of Marley EM-JH091 Buffalo Soldier BT Bluetooth fejhallgató teszt

Kötetlen utastárs

2017. június 8., csütörtök, 07:05

Marley audio fejhallgató Bluetooth mobil fejhallgató Bluetooth fejhallgató Marley fejhallgató fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt mobil fejhallgató teszt Marley fejhallgató teszt House of Marley vezeték nélküli fejhallgató

Míg öt éve a fejhallgatók számítottak slágertémának, immár azok alfaja, a vezeték nélküli mobil rendszerek kerültek rivaldafénybe. Most a megfizethetőbbek közé tartozó Buffalo Soldier-t próbáltuk ki, mely több szempontból is különcre sikeredett.

A tényező, amiért eleve öröm számunkra minden Marley fejhallgató tesztelése: kevesebb, mint 5 mp alatt kivehetők dobozukból anélkül, hogy bármilyen műanyagot kellene széthajtogatni, feszegetni. A vékony papírral körbetekert fejhallgató és a spárgával kötegelt vezetékek mögötti koncepció, olvasóink zömének már nem idegen.

Aki nem ismeri annyira e céget, annak nem árt tudni, hogy a House Of Marley afféle Föld-barát gondolkodásmóddal üzemel. Ezért a csomagolást szinte mindig újrahasznosított anyagokból készítik, illetve a konkrét termékeket is javarészt környezettudatosan választott metódusokkal és anyagokból állítják össze.

House Of Marley EM-JH091 Buffalo Soldier BT Bluetooth fejhallgató

Küllem

Ezúttal kalapot emelünk a dizájn előtt. Ha kifejezetten a külső alapján kell véleményezni, a Buffalo Soldier BT az általunk eddig tesztelt utazós fülesek csinosabbjai közé tartozik, mi több, a legszebb House of Marley termék, amit eddig kézbe vettünk. Mellőzi az olcsóbb testvéreinek bizonytalanságát, kotyogó műanyag alkatrészeit, és magasabb összegéért cserébe egyértelműen profibb kivitelt, anyagminőséget nyújt.

House Of Marley EM-JH091 Buffalo Soldier BT Bluetooth fejhallgató

A két oldalát összekötő hídelem egy szépen megmunkált, feketére fújt szálcsiszolt fémlemez, amely a fejjel ténylegesen érintkező, alá gondosan bepozícionált bőrszalag rögzítési pontjától kezdve már nem lap, hanem henger alakban húzódik tovább, zökkenőmentesen beférkőzve a hangszórókamrák külső oldalába. Ahogy a méretre állítjuk, a szerkezet mellőzi a szokásos pattogó, kerregő mechanikus hangot, helyette némán csúszik, mintha az említett csövecskék belsejében egyfajta hidraulika rejtőzne. A némileg retrós hatást keltő, kamrától pántig kikandikáló kábel köpenye nem a szokásos fekete gumi, hanem lapos profilú, kígyóbőr mintázatú szövet.

House Of Marley EM-JH091 Buffalo Soldier BT Bluetooth fejhallgató

A hangszórókat fedő párnákat egybefüggő, lyukacsos műbőr borítja, bélésük rendkívül puha, ami önmagában bíztató jel. Fotók alapján vastagabbnak véltük a párna vastagságát, mely a valóságban kb. 5 mm. A gyártótól megszokott, organikus hatásra törekvő látványt ezúttal barnára fújt, bambusz furnérral oldották meg, mely kétségtelenül díszíti a hangszórókamra külsejét. A természetes felületen szépen törik a fény, és megadja azt a barátságos látványt, amiért olyan sokan kedvelik a House Of Marley termékeket.

House Of Marley EM-JH091 Buffalo Soldier BT Bluetooth fejhallgató

A csatlakozók és kezelőszervek kiosztása hasonlóan igényes. Jobbra került egy ki- és bekapcsolásra szolgáló gomb, valamint egy hangerőállításra szolgáló, barázdás felületű potméter. Ugyanitt lelhető egy mákszemnyi pont mögé rejtett, beépített mikrofon és az akkumulátor lemerülése esetén érvényesíthető, 3,5 mm-es Jack aljzat. Töltéshez a másik oldalon lévő micro USB csatlakozó áll rendelkezésünkre, az ehhez szükséges vezeték ugyancsak a csomag részét képezi, épp úgy, mint a nem igazán védelmező szerepű, de a maga módján praktikus, karcoktól védő batyu.

House Of Marley EM-JH091 Buffalo Soldier BT Bluetooth fejhallgató

Használat közben

A Buffalo Soldier BT on-ear, azaz fülre fekvő rendszer, melynek komfortját az emberi fülek sokfélesége teszi szubjektívvé. Nekünk eleinte furcsának tűnt, hogy a hangszórókamrára helyezett, puha párnák a gyakorta alkalmazott, gömbcsuklós mechanika hiányában nem fekszenek fel egyenletesen - a kis fánk teteje jobban nekinyomódott hallószervünknek, ami eleinte bizonytalanság érzetet keltett. Félórányi használat elteltével, alighanem a memóriahab-szerű bélésnek köszönhetően nem éreztük olyan zavarónak a sajátos nyomást.

House Of Marley EM-JH091 Buffalo Soldier BT Bluetooth fejhallgató

Miskolc-Budapest vonat utunk végére kiderült, hogy kényelem szempontjából ez a füles nem tör az élbolyba, de rossznak sem nevezhető. Az átlagtól picivel jobb, köszönhetően nagyon puha béléseinek, nyomása viszont szemüvegeseknek 30-40 percnyi használat után zavaró lehet. Az okosan megoldott, szíjas felfüggesztésű fejpánt egységesen eloszlatta a szerkezet amúgy sem túl nagy tömegét, ezért kobakunk tetején nem jelentkezett az on-ear rendszerek esetében szokásos, frusztráló hasogatás. A picit szűkre tervezett híd másik előnye, hogy egész jó stabilitást nyújt. Kisebb fejrázástól, vagy enyhe futástól még ugyanúgy helyén maradt a Buffalo Soldier BT, ami nem hátrány, tekintettel vezeték nélküli kialakítására is.

A beépített mikrofonos headset modul túl sokat befogadott a környezeti zajokból, ezért pl. vonaton ülve, beszélgetőpartnerünk nem sokat értett abból, amit mondtunk. Ezek alapján a Buffalo Soldier BT nem a fontos hívásokat lebonyolító üzletemberek választása, hanem azoké, akik amúgy is otthon vagy nyugodt körülmények között folyamodnak telefonálásra. A hangerőszabályzó kezesnek, mi több, kifogástalannak bizonyult. Ritka eset, hogy impulzus potmétert tesznek egy fejhallgatóra. A lépcsőket telefonunk skálája szerint állította, nem kellett az olcsóbb Bluetooth rendszerekre jellemző, túl markáns lépcsőzetességtől tartani, viszont az állj/lejátszás parancsokon kívül nem volt lehetőség zeneszámok közti léptetésre (arra csak a kábel használatával volt mód).

House Of Marley EM-JH091 Buffalo Soldier BT Bluetooth fejhallgató

A fülre helyezkedő fejhallgatók zajszűrés tekintetében gyakran alulmúlják nagyobb, fül köré fekvő társaikat, és ezúttal sincs másképp. Az EM-JH091 utcai viszonylatban egész kellemes látványt nyújt, bizonyos aspektusból még kecsesnek is mondható. A fentebb említett, puha bélések kényelme érdekében nem tapad hallószervünkre, ezért sok külső zajt beenged. A környezetben keletkező magas frekvenciás hangokat képes lecsillapítani, a morajló gépjárműzajt viszont nem. Ezért aki gyakran utazik hangos környéken, annak zenét, és nem csendet fog nyújtani. A külső hanghatások beengedése egyúttal a 40 mm-es hangszórók által keltett basszusok gyengülésével is jár. Ezért nem célszerű combos ütemekre számítani - a füles frekvencia-átvitele egész jó, csak párnái nem arra készültek, hogy ipari fülvédőként használjuk. Mindezzel érzékeltetni akarjuk csupán, hogy a tesztalanyunknál drágább fejhallgatók nem (csak) jobb hangjuk miatt drágábbak, hanem a komolyabb alkotóelemeikért is, amelyek közreműködnek a fizikai valóságtól való mentális elkülönülésben. Vannak persze olyanok, akiket zavar, ha csöndessé válik élettere, akik szeretnének zenehallgatás közben is némileg tájékozódni a körülöttük lévő eseményekről, azoknak még jó is lehet, hogy ilyen a kis Marley.

House Of Marley EM-JH091 Buffalo Soldier BT Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

A Buffalo Soldier BT kb. 35 ezer forintos árcéduláját figyelembe véve a vezeték nélküli mobil fejhallgatók világában alsó-középkategóriát képvisel. Mint számos más Bluetooth rendszertől, tőle sem vártunk audiofil hangzást, így csalódnunk sem kellett. Másfelől meleg, fülbemászó karakterre törekedett, amit hosszú távon is lehetett frusztráció nélkül hallgatni. Frekvencia-tartománya nem túlzottan tagolt, de nem is hézagos, csak bizonyos részleteket hallhatóan leegyszerűsített, beleértve a háttérben zajló rezdüléseket és dinamikai fokozásokat. Basszusai kellemesnek mondhatók, e téren nem túlságosan tolakodó természet. Kerülte a brummogást és túlzott pufogást, ezért nem skatulyáznánk egyértelműen a divatfejhallgatók világába. Jóval inkább univerzalitásra törekedett, hogy egy mindenkinek elfogadható arany középutat, elfogadható és simulékony előadást nyújtson.

House Of Marley EM-JH091 Buffalo Soldier BT Bluetooth fejhallgató

A középső frekvenciák diszkrétek voltak, a magashangok pedig enyhén fátyolosak, de aránylag jól kivehetők. Utóbbinak köszönhetően a sziszegő, csattanó hangok egyszer sem váltak fárasztóvá, idegesítővé. A sztereó teret leginkább egy fejünkben lévő szálon felfűzött hang-gyöngysorként lehetne illusztrálni. A szemek közé nem tett szellőt, bármiféle hézagot a Buffalo Soldier, a közeli és távoli részletek helyett inkább a zene hangulatára és a finom basszusokra ügyelt. Mindez hifi élményhez még nem nyújtott elegendő teljesítményt, más szóval éreztük, hogy egyes jól ismert motívumok nem, vagy csak sejtelembe itatva jelennek meg referencia felvételeinkben. Vájtfülű igényeinket kicsit háttérbe szorítva, pusztán a zenének átadva magunkat viszont a hétköznapok során gondtalanul tudtuk használni a fülest. Eleinte meg kellett békélnünk a metró és a körúti forgalom behallatszó zajával, de később már könnyen elvitt minket az éppen hallgatott előadók (pl. Gramatik és Coldplay) sajátos hangulatvilága.

A vezeték nélküli kapcsolathoz képest kábellel kicsivel nagyobb hangerőt tudtunk elérni, és a hangszínpadba bekerült némi extra tagolás, ahogy a Dave Brubeck Quartet - Take Five dobosát figyeltük. A leütött cintányérok visszhangja jobban átúszott balról jobbra, Bluetooth esetében olvadékonyabb és tömörebb lett ez az elsuhanó hanghullám. Máskülönben a részletek jellege, a felbontás nem változott, a fentebb ecsetelt karakter pontosan megmaradt kábel használatával is.

Nem akart tehát mindent elénk tárni, viszont alkalmi zenehallgatáshoz tudtuk önfeledten, fejrázással és lábdobogással konstatálni, amit nyújtott. Akusztikus zenéhez szokott, ínyenc fülűek viszont értelemszerűen vezetékes, ill. kényeztető hajlam nélküli rendszer mellett kell, hogy letegyék voksukat, amennyiben teljesen azonosulni kívánnak kedvenc felvételeikkel, és a lúdbőröző, kísérteties jelenlétérzetről nem akarnak lemondani.

House Of Marley EM-JH091 Buffalo Soldier BT Bluetooth fejhallgató

Végszó

A House of Marley Buffalo Soldier BT ismét felmutatott olyan különc adottságokat, amelyek láttán azt feltételeztük, hogy nehezen fogunk vele megbarátkozni. Néhány óra elteltével mégis egészen megszoktuk jónak mondható komfortját, kellemes megjelenését és vezeték nélküli viszonylatban moderáltnak nevezhető, túlzásokat nélkülöző karakterét. Nem egy hétköznapi fejhallgató azoknak, akik nem hétköznapit keresnek rendszeres zenehallgatáshoz. A beépített mikrofonos headset modult és a bizonytalan basszusokat leszámítva, aránylag kedvező árát figyelembe véve ízléses megjelenésű, részben öltöztető funkciójú, jó partner hosszabb utakhoz is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.