Sennheiser HD 4.20s és HD 4.30i mobil fejhallgató teszt

2016. december 29., csütörtök, 11:00

Sennheiser audio hifi fejhallgató mobil fejhallgató hifi fejhallgató Sennheiser fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt mobil fejhallgató teszt Sennheiser fejhallgató teszt

A Sennheiser mobil felhasználásra szánt fejhallgatói teljes átalakításon estek át. Az újoncokon, ahogy cikkünkből is kiderül, érezhető volt, hogy a cég igyekszik lépést tartani az igényekkel, és átgondoltan dönteni, ha az ár és minőség közötti egyensúly betartása a cél. Talán nem tökéletesek, a HD 4.20s és 4.30i fülesek mégis létfontosságú szereplői a mai középkategóriának.

Kulcsszó: mobilitás

Mindkét fejhallgatóról elmondhatjuk, hogy mindennapi, általános utazós igényeknek igyekeznek megfelelni. De mit értünk ez alatt? Többek közt az összecsukható kivitelt, a hivalkodástól mentes külsőt és mikrofonos headset modullal (a HD 4.30 esetében moduláris) felvértezett kábelt. Természetesen ahhoz, hogy elégedett legyen a leendő tulajdonos, a hangzásnak is ideálisnak kell lennie, de erre még visszatérünk Hangminőség c. bekezdésünkben.

A Sennheiser HD 400-as széria hosszú évek óta létezik, de a többszörös generációváltások közben inkább csak enyhe kozmetikai frissítéseket alkalmaztak. Most először eszközöltek olyan markáns újításokat, amelyeknek köszönhetően kijelenthetjük, hogy az új sorozat lényegesen megváltozott. Az árazás (a kisebbik füles kb. 25, míg nagyobb testvére kb. 30 ezer forintért vásárolható meg) nem filléres, de nem is megfizethetetlen, ha mindenáron rangsorolni kellene, az összegek alapján alsó-középkategóriásnak is nevezhetnénk.

Sennheiser HD 4.30i fejhallgató

A változtatások mindegyikét előnyként könyveltük el. Láthatóan a prémium kategóriás MOMENTUM formavilága ihlette meg a HD 4.20s és HD 4.30i fejlesztőcsapatát, úgyhogy a megszokott Sennheiser motívumok nagy része eltűnt. Helyüket ikonikus letisztultság, könnyed vonalvezetés váltotta fel. Meglehet, a csúcskategóriás rokonoknál megszokott, szinte elnyűhetetlen anyagokat ezúttal műanyaggal helyettesítették, mégis első ránézésre mindkét füles drágábbnak tűnt a tényleges árához képest.

Sennheiser HD 4.20s fejhallgató

Küllem, használat

Ejtsünk néhány szót előbb az olcsóbb HD 4.20s-ről. Nem csak iOS, hanem Android operációs rendszert futtató mobileszközökkel is kompatibilis, viszont mikrofonos headset modulján csak egy gomb található. Utóbbival zeneindítást/megállítást és hívásfogadást végezhetünk, a jelszint (hangerő) viszont csak forráskészülékről állítható.

Megkockáztatjuk, hogy 25 000 forintért még nem láttunk ennyire jól átgondolt, kulturált, mondhatni univerzális küllemet. Az egyedüli visszahúzó tényező talán, hogy nem készül fehérben, különben hölgyeknek is zokszó nélkül ajánlanánk (bár jobban belegondolva a fekete verzió is unisex jellegű). A készülékház jó minőségű műanyagból készült, a fejpánt egy nagy idomként, C-betűt formálva fogja közre az ovális hangszórókamrákat. A párna felül légréses gumi, a fülre fekvő részen pedig puha szivaccsal kitöltött műbőr. Szépen rásimult fejünkre, mivel a kárpitozás felszínén extra varratokkal kialakítottak egy sík, egyenletes felületet. A mi fülünket épphogy körbe ölelte, nagyobb hallószervvel rendelkezőknél lehet, hogy érezhető lesz a párnák érintése, de a termék ettől még nem lesz kényelmetlen. A párnák bélése meglepően kellemes, a dizájn mellett tehát a komfort a második kiemelendő pozitívum. Egyetlen gondunk támadt csak e kialakítással, hogy meleg, napsütéses napokon megizzasztja a bőrt, fülledt érzetet kelthet a fül körül. Minden más esetben viszont kényelmesnek bizonyult a HD 4.20s. Egyórás használatot követően, pántja enyhe nyomása kicsit frusztrálóvá vált, de ebben a kategóriában tudomásunk szerint amúgy sincsen olyan füles, amit naphosszat használni lehet bármilyen fárasztó mellékhatás nélkül.

Sennheiser HD 4.20s fejhallgató

Az itthoni forgalmazónak köszönhetően hosszú ideig tesztelhettük mindkét fejhallgatót. Először szűk egy hónapot töltöttünk el úgy, hogy minden nap a HD 4.20s-t használtuk munkába járás, városi közlekedés közben. Majd az elkövetkező négy hétben folyamatos HD 4.30i járatás következett, így lényegében mindkét fülest töviről hegyire ki tudtuk ismerni. A különbség látszólag nem nagy, hosszú távon viszont mégis számottevő. A nagytesó hangszórókamrái kicsit mélyebbek, és fejpántja is némileg vaskosabb, ezért valamelyest testesebb. Cserébe viszont a megnövelt falvastagság által egyértelműen jobb a zajszűrő képessége, amit különösen tömegközlekedők, belvárosban mozgó személyek fognak értékelni. Többet hallhatnak a zenéből és a telefonhívásokból is. Másfelől a HD 4.30i kábele moduláris, márpedig a cserélhető kábel is egyfajta garanciát jelent a hosszútávú használhatóságra.

Sennheiser HD 4.30i fejhallgató

Egyébként mindkét füles az átlagosnál vaskosabb, strapabíróbb vezetékkel rendelkezett, a HD 4.20s-é viszont hajlamos volt önszántából összetekeredni, gabalyodni. A HD 4.30i-nél nem volt ilyen gondunk, háromgombos headset moduljának köszönhetően pedig a jelszintet is vezérelhettük. Komfort tekintetében közel azonos volt a két fejhallgató, praktikum terén (és ami a következő bekezdésből kiderül, hangzásban is) viszont a mérleg a nagyobb javára billent. Egyébként Androiddal kompatibilis verzióban ugyancsak gyártják, fekete és fehér színben is, HD 4.30G néven.

Sennheiser HD 4.30G fejhallgató

Hangminőség

Az előző 400-as fülesekétől, már amennyire emlékezőképességünkre támaszkodhatunk, merőben eltért az új HD 4.20s karaktere. Finomkodóbb és puhább lett, basszusai lendülettel, de az ősökhöz képest kevésbé töményen szólaltak meg. A középmagas frekvenciák kissé összesimultak és a dinamika tartomány sem nagyon engedte kinyílni, elszabadulni a hirtelen, erőteljes hanghatásokat. A zárt kialakításból eredően valódi fejhallgatós térélményben volt részünk, vagyis a virtuális hangszínpad inkább a koponyánkon belülinek, tömbszerűnek érződött, és a részletek nem merészkedtek el oldalirányba. A magas frekvenciákban egy bizonyos tartomány fölött hallhatóan elkenődött, vagy szebben fogalmazva ártalmatlanná vált számos motívum. Ezért akusztikus műfajoknál és éneket vagy beszédet tartalmazó felvételeknél kötöttnek, visszafogottnak hatott a HD 4.20s hangja. Miközben számos műfajjal kísérletezgettünk, leginkább az eleve dinamikus, főleg elektronikus elemekre épülő zenéket (pl. Feed Me, Gramatik, Deadmau5, Wellhello stb.) preferálta, mindazonáltal a magával ragadó, hifis élményt nem akarta megvalósítani. A HD 4.20s kellemes érzésként akarta átadni a lejátszott fájlokat, bitrátától és műfajtól függetlenül. Finomkodó természete nem párosult zavaró tompasággal vagy eltúlzott alsó frekvenciákkal, ezért összességében elfogadhatóan teljesített.

Sennheiser HD 4.30i fejhallgató

A HD 4.30i előadásában megkaptunk több olyan apró részletet, amelyeket huzamosabb használat után már zavaróan hiányosnak véltünk a HD 4.20s-nél. A nagyobb testvér kis élénkséget, élezettséget kölcsönzött az éneknek, jobban kiemelte az elektronikus műfajok rezzenő, berregő zörejeit és basszusok terén is némileg bátrabban viselkedett. Dinamikusabb árnyaltsággal dolgozott, aminek köszönhetően színesebbé, élénkebbé vált mindegyik referencia felvételünk. Mindazonáltal a HD 4.20s jótékony, úgymond barátkozó stílusa továbbra is megmaradt. Ezekkel a fejhallgatókkal egy 320 kb/s adatsűrűségű MP3 is hallgathatóvá válik, mivel a tömörítés mellékhatásait egyszerűen nem engedik a fülbe. Cserébe egy kis extra lágysággal mindig számolni kell, de mivel utazós felhasználásra, mobileszközök mellé szánja őket a Sennheiser, a kis kapacitású fájlok hibáinak elsimítása szükségszerűvé válik.

Sennheiser HD 4.30 fejhallgató

Végszó

A HD 4.20s és HD 4.30i egyaránt jól sikerült fejhallgatók, hangsúlyoznunk kell viszont, hogy nem kifinomult zenehallgatásra, hanem mindennapi használatra, fiatalos zenei műfajokhoz és telefonáláshoz ajánlottak. A generációváltás ezúttal olyan monotonná vált jegyeket hagyott el, amelyek nélkülözésével letisztultabb formavilágot kapunk és egy alapvetően hallgatható, fülbemászó karaktert. A HD 4.20s sem rossz füles, de vannak érezhető hiányosságai, amiket szinte jelentéktelen, 5 000 forintos feláráért hiánytalanul kompenzál a HD 4.30i (és ne feledjük, készül Androidos változat is belőle, HD 4.30G néven). Figyelembe véve valamennyi adottságát, a HD 4.30i megérdemel egy ajánlott vétel cédulát, mivel összességében (dizájn, komfort, zajszűrés, élvezhető hang) ezeket az extrákat nagyon nehéz ilyen jó áron megkapni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.