Sennheiser MB 660 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Csendkirály

2017. június 16., péntek, 16:40

Sennheiser audio hifi fejhallgató hangszóró zajzár zajszűrés aktív zajzár aktív zajszűrés hifi fejhallgató Sennheiser fejhallgató zajzáras fejhallgató Bluetooth fejhallgató fejhallgató teszt Sennheiser fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató

Egy lélegzettel képtelenség felsorolni, hogy mennyi mindent betölt még fejhallgató funkcióján kívül az MB660, ezért inkább írásban fejtjük ki, hogy nekünk mit nyújtott a Sennheiser új utazós fülese.

Ez csak egy fejhallgató... vagy nem?

A Sennheiser MB 660 a korábban általunk is tesztelt PXC 550 továbbgondolt változata. Nagyjából 25 %-kal drágább, így ez a füles már a kb. 150 000 forintos kategóriába araszol. Mit kapunk a felárért? Olyan apró, de számottevő bővítést, amitől tesztalanyunk nem skatulyázható a hétköznapi fejhallgatók világába. Persze, továbbra is fő funkciója, hogy zenét hallgassunk vele, de az aktív zajszűrős és telekommunikációs funkciókat olyannyira kiaknázza, hogy ezekkel megnyílhatnak előtte az üzleti világ kapui. Természetesen egy töredékáron megvehető, mobiltelefonhoz gyárilag mellékelt headset is alkalmas arra, hogy az utcán járva vagy számítógépünk mögött ülve fontos beszélgetéseket lebonyolítsunk.

A gond nem feltétlenül az eszközök, hanem a környezet, a szituáció által születhet. Rohanó világunkban, ugyanis ha épp nem utazunk, akkor dolgozunk, de közben mások is munkálkodnak körülöttünk. Tessék rákeresni a Google-ben az ún. modern iroda kifejezésre, és látható, hogy merre hajlik a divat. Hatalmas, egybenyitott terek, amelyek a felek közti kommunikációt és a kreatív folyamatok haladását segítik. A gyakorlatban ez sokszor meghiúsul. Aki kicsit is élt az üzleti világban, az tudja, hogy a dolgozói tevékenységet rengeteg interakció megzavarhatja. Az odakint morajló gépjárműzaj, a kávézó kollégák, a gépek zúgása, a nyomtató berregése, a szomszéd asztalnál elindított, számunkra leginkább antipatikus zeneszám stb. Minden kis rezdülés elterelheti figyelmünket a munkáról, s ettől produktivitásunk csökken.

Sennheiser MB 660 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Kissé eltértünk az MB 660-tól, de ahhoz, hogy a füles létrejöttének okát megértsük, vázolnunk kellett a potenciális célközönséget is. Menedzsmenttel foglalkozók, irodai alkalmazottak bizonyára még nálunk is sokkal többet tudnának mondani a munkahelyi folyamatokról, de talán már a fentiek alapján is érzékelhető, hogy mire célzunk. A Sennheiser nyíltan és konkrétan kijelenti, hogy az MB 660 a szellemi dolgozóknak készült, akik üzleti szintű kommunikációt végeznek, és maximális produktivitást akarnak elérni irodájukban. Utóbbi kicsit álomszerű marketingnek tűnhet, de a koncepció mégis azt igazolja, hogy az MB 660 egy segédeszköz.

Sennheiser MB 660 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Megkapjuk tehát mindazt, amit a PXC 550-be sikeresen belezsúfoltak. Élvonalbeli aktív zajszűrést, vezeték nélküli kialakítást, hosszú távon is élvezetes komfortot és nagyon jó akkumulátor üzemidőt. Az MB 660 attól több/jobb, hogy kicsit elmélyíti az imént sorolt extrákat. Nem csak akkor szűr ugyanis, amikor zenét hallgatunk, hanem akkor is, amikor telefonálunk, és ez nem nekünk, hanem beszélgető partnerünknek lesz előnyös. A mikrofonos headset modulok általában gömb karakterisztikájúak, vagyis minden irányból egyformán rögzítik a hanghullámokat. Ezért ha zajos környezetben vagyunk, az a vonal másik végén érthetetlen, vagy zavar lehet. 3 db digitális mikrofon található az MB 660-ban, amelyek a mi beszédünkön kívül eső, más személyektől származó dialógusokat igyekeznek kiszűrni. A fejhallgató addig tanulmányozza beszédünket, amíg minden mástól függetleníti, egyúttal a monoton háttérzajok is redukálódnak, de nem csak a járművek búgása (azt már komolyabb okostelefonok is képesek kioltani), hanem a billentyűzet csattogása, a papírlapok zörgése stb. Egy emberekkel zsúfolt irodában nem vitás, hogy előny kovácsolható mindebből, főleg akkor, ha a cég minden kollégának befektet egy ilyen fülesbe.

Sennheiser MB 660 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Első benyomás (és simogatás)

A kivitelt illetően rossz szavunk nem lehet. Diszkréten elegáns, mint egy Mercedes. Akik olvasták PXC 550-ről írt cikkünket, átugorhatják ezt a bekezdést. Akik nem, azoknak íme néhány említendő extra: a hangszórókamrákat behajtva pattanó hangot hallunk, ekkor bekapcsol a rendszer. Női hang kommentálja az üzemállapotot, a hangerő korlátokat és a bejövő hívást is. A régebbi Sennheiser utazó fülesekkel ellentétben már nincsen billentyűzet az oldallemezen, helyette érintésre érzékeny felületen, ujjunk végigsimításával adhatunk különféle utasításokat. Utóbbiak közül bármilyen különösnek is tűnik, nyolcféle gesztust képes megkülönböztetni az MB 660.

Sennheiser MB 660 Bluetooth fejhallgató

A beépített akkumulátor töltöttségét és a Bluetooth aktivitását alulra épített, 5 pontos LED füzér jelzi. Előfordulhat, hogy olyan repülőn utazunk, amin nem engedélyezett vezeték nélküli eszközök használata. Ilyenkor a felfüggesztés alá rejtett Bluetooth kapcsolóval deaktiválható a jelátvitel, helyette bedughatjuk a mellékelt, egygombos modullal felszerelt analóg sztereó Jack kábelt (repülős adapter is része a csomagnak). Akik gyakran ülnek számítógép előtt és gyakran használnak Skype-ot, azoknak praktikus lehet, hogy USB alapokon az MB 660 a számítógép elsődleges hangeszközévé tehető.

Sennheiser MB 660 Bluetooth fejhallgató

További érdekesség, hogy létezik egy kimondottan a Microsoft applikációjával kompatibilis (MB 660 UC MS) változat is, amennyiben vezeték nélkül szeretnénk lebonyolítani számítógép alapú csoportos, vállalati beszélgetéseket. Egyébiránt tesztalanyunk a beszéd (SpeakFocus) és szélzaj szűrő (WindSafe) technológiákkal karöltve képezi a PXC 550-hez viszonyított, lényegi eltérést.

Sennheiser MB 660 Bluetooth fejhallgató tok

Használat közben

Ugyan szerkesztőségünk nem az összetett üzleti kommunikációs csatornák fellegvára. Ettől függetlenül számos szituációban kíváncsiak voltunk rá, hogy mire képes a SpeakFocus, így az irodában és azon kívül is bevetettük, belvárosi forgatagban, a négyes metrón állva és szélfútta dombtetőn is. A tükörhegyi buszmegállóban komoly légfuvallatokat kapott az MB 660, telefonbeszélgetés közben mi hallottuk is a kamráknak csapódó, szokásos recsegős zajt, beszélgetőpartnerünk mégsem tett panaszt, elmondása szerint nem zavarta őt. Tulajdonképpen szituációtól függetlenül, ahányszor megkérdeztük a vonal végén lévő másik feleket, egyikük sem kifogásolta beszédünk érthetőségét. A Bluetooth érezhetően tompábbá, mosottabbá tette saját szavainkat, de ez minden.

Sennheiser MB 660 Bluetooth fejhallgató

A komfortot illetően azt kapjuk, ami a prémium kategóriától elvárható, a puha párnák szépen a fül köré simulnak, a fejpánt nem nyomorgat, a szerkezet nem zörög. A zajszűrés pedig elsőrangú. Buszon vagy autóban ülve valóban úgy éreztük, mintha a valóság csak tompa foszlányokká törpülne és sokkal jobban tudtunk koncentrálni az éppen hallgatott zenére vagy telefonbeszélgetésre.

Sennheiser MB 660 Bluetooth fejhallgató

Vonaton használva, kb. 50 % hangerőn utastársaink beszédéből és a szerelvény morajlásából sem hallottunk semmit, a hallgatott zenének teljesen alárendelhettük magunkat. Megjegyezzük, hogy a basszusok terén semmilyen veszteséget nem tapasztaltunk - ellentétben egyes passzív rendszerekkel, amelyek a külső tér alsó frekvenciáit képtelenek kiiktatni, azoknál sokszor úgy érezzük, hogy nyílt terepen valahogy erőtlenné válnak. Számolni kell viszont a zárt kialakításból eredő, nyári napsütés közbeni füllesztő mellékhatással. 25 fok fölötti hőmérsékletben kissé megizzasztotta fülünk környékét az MB 660, jóllehet, más fejhallgatók sem tartalmaznak (még) beépített klímát.

Sennheiser MB 660 Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

Az MB 660 akusztikai karaktere, zenehallgatás során megszólaló hangja, amennyire emlékezetünk lehetővé teszi, tökéletesen megegyezik a PXC 550-ével, minden előnyt és hátrányt beleértve. Kicsit simulékony, dinamikus, nem túl tolakodó, hosszú távon is kellemesen hallgatható. Érezni, hogy az elektronika sokszor kicsit útjában áll a közvetlenségnek és szűr bizonyos apró részleteket, másfelől rengeteg váratlan, dinamikus hanghatást meglepően jól tudott ábrázolni. Gondolunk itt akár kicsivel összetettebb, elektroakusztikus hangszereket (pl. Joe Satriani - Surfing With The Alien c. album) vagy egyéb, igényesen kevert elektronikus motívumokat (pl. Gramatik - Street Bangerz Vol 3) tartalmazó lemezekre. Olyan előadókat is örömmel hallgattunk végig, mint a Foo Fighters, akiket heves, hard rock stílusjegyeik ellenére épp olyan rétegelt és gazdag stílusban mutatott be az MB 660. Az elektromos gitár érdességét és a dobszólók közbeni dinamikus kiugrásokat jóval élénkebbnek, tisztábbnak éreztük, mint az olcsóbb vezeték nélküli fülesek zömén. Egyes effektusok spontán újszerű jelleggel keletkeztek annak ellenére, hogy unalomig hallgatott felvételeinket indítottuk el. Jóllehet, az ének transzparens jelenlét hatását és a hangszínpad mélységábrázolását a Bluetooth továbbra is csak leegyszerűsítve, a kitárulkozás nyomai nélkül tudja tolmácsolni.

Captune App

Említést érdemel az ingyenesen letölthető CapTune applikáció, amellyel picit személyre szabhattuk az MB 660 paramétereit, a zajszűrés erősségétől a hangszínszabályzóig. Utóbbit egy többlépéses automata finomhangoló folyamat után kicsit saját ízlésünkre is alakíthattuk, amitől a pumpáló basszusok könnyedebbé, a magas frekvenciák pedig picivel szárazabbá, csilingelőbbé váltak. A karakter gerince szinte semmit sem változott, viszont kicsit fülbemászóbbá tehettük a zenét. Némi digitális ízvilág így is, úgy is belekeveredett az MB 660 karakterébe, de ezt csak audiofil megközelítésből jegyezzük meg, a célközönségnek nem hinnénk, hogy zavaró lenne a Bluetooth DAC általi enyhe töménység.

Sennheiser MB 660 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Záró gondolat

A Sennheiser MB 660 értelemszerűen egy kicsit kiterjeszti a vezeték nélküli (és) aktív zajszűrős kategóriák nyújtotta lehetőségeket, egy kicsit a vállalati szféra felé araszolva. Digitális mikrofon rendszere tényleg bevált, és bizonyos irodai közegekben, ahol az összezsúfolt kollégák által keltett zsivaj gondot jelent, meglepően hatékony munkaeszköz is lehet. Igen, munkaeszköz, és másodsorban persze szórakoztató kellék is, de mint tudjuk, egyesek zenére szeretnek igazán dolgozni. Egy sikeres és technológiára szívesen invesztáló munkahely számára csakis ajánlani tudjuk, főleg akkor, ha a kollégák gyakran utaznak akár tömegközlekedésben, akár távolsági járatokon.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.