Triangle Signature Delta álló hangfal teszt

2017. június 2., péntek, 14:10

Triangle audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal Triangle hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Triangle hangfal teszt

Haladunk a háromszög, vagyis a Triangle csúcsa, a Magellan felé, így elérkeztünk a Signature sorozathoz, annak második legnagyobb tagjához, a Delta nevű modellhez. Hogy miért éppen Delta, azt nem sikerült teljes bizonyossággal megállapítani, ellenben sok más egyébről be tudunk számolni Önöknek.

A Triangle jelentős energiát fektet a hangszórók és hangdobozok terezésébe, fejlesztésébe. Nem bíznak semmit a véletlenre, ennek eklatáns példája a Signature Delta. Tetemes mennyiségű kézimunka áll mindegyik késztermék mögött, méghozzá francia kezeké.

Fényképen kisebbnek tűnt, viszont 22,5 négyzetméteres tesztszobánkban elhelyezve hatalmasnak éreztük. A hangját is, ám ezt egyáltalán nem bántuk. Sőt, minden zenehallgatással töltött percet élveztünk.

Ha már szóba kerültek a fényképek, a Triangle honlapon megtekinthető a mahagóni burkolatú változat is, ami szerintünk gyönyörű, szinte csorgattuk rá a nyálunkat. Helytálló és cseppet sem túlzó a gyártó által luxusszínvonalú famunkának titulált kivitel, ami az összes Signature családtagra érvényes.

Triangle Signature Delta hangfal

Hét, egyenként 3 mm vastagságú HDF lemezből állították össze az ívelt oldalú és tetejű doboztestet, ami már ettől kivételesen stabil, rezgésmentes lett, amit tovább fokoznak a belső merevítések. Az előlap még vastagabb, összességében 25 milliméteres. Oldalanként változó, 7-10 rétegű lakkozás - mindegyiket gondosan megcsiszolták a következő felvitele előtt - adja meg a végső csillogást.

Triangle Signature Delta hangfal

A talpa egészen egyedi megoldású, lényegében egy hátulról előrefelé lapuló alumínium ék, ami nem ér el egészen a doboztest előlapjáig, hogy helyet adjon egy szintén alumínium kúpnak. Ez utóbbi tüskének is felfogható, amihez jókora alátétet illesztettek.

Triangle Signature Delta hangfal

A Triangle saját tervezésű csatlakozó termináljait már az Antalon megcsodáltuk, itt azokénál még mívesebb kivitelű egységekkel találkoztunk. Alumíniumból kimart idom a váza, a csavaros/banándugós aljzatok (4 db) egymástól való távolsága felhasználó-barát, könnyű oldani és megszorítani őket. Azonban nem derékszögben, hanem kissé fölfelé állnak, ebből kifolyólag hagyományos banán és Z-dugós kábeleink elegáns, de nem éppen kívánatos ívet alkottak a hangfal mögött, viszont a villás végű egyből a padló felé indult. Ezért célszerű utóbbiakat, vagy spéci dugókat szerelni/szereltetni a vezeték végeire, hogy a súlyuk ne húzza, feszítse a csatlakozókat.

Triangle Signature Delta hangfal csatlakozó

A Signature Delta egy háromutas, négy hangszórós rendszer, a szokásoknak megfelelően a basszus szekciót duplázták meg. Erre a duplázásra még visszatérünk.

A tetőlap domborításába ültetett alumínium öntvény házas magassugárzó már ismerősnek tűnik az Antal Ez-ből, nem véletlen, a típusa szintén TZ2550. Kialakításában szóráskép javító megoldásokat kombináltak: fáziskúpot és alumínium tölcsért. Membránja 25 mm átmérőjű titán, ami mögött kompressziós kamrát alakítottak ki, mozgatását abszorpciós kamrával kombinált neodímium mágnes gyűrű segíti.

Triangle Signature Delta hangfal

A középsugárzó névlegesen 185 mm-es, ezt alig akartuk elhinni, valahogy kisebbnek látszik. Az alumínium öntvény kosár oldalai lecsapottak, hogy elférjen az előlapon, a gumiperem homorú, membránjának anyaga papír, közepén fáziskúp helyezkedik el.

Triangle Signature Delta hangfal

A mélysugárzók még becsapósabbak, mert széles, félkör keresztmetszetű a gumiperemük, ráadásul szintén inverz. A membrán üvegszövet, amiből nagyon csekély felületet hagyott szabadon a hatalmas porsapka. A meghajtásban dupla ferrit mágnes és ugyancsak kettős tekercselésű lengőtekercs vesznek részt. Mindkét alumínium öntvény kosaras hangszórót önálló légtérbe építették, viszont reflexnyílás látszólag csak egy van a hangdobozon. Valójában egy igencsak trükkös megoldást alkalmazott a Triangle, vízszintesen elosztották a reflexcsövet, ami a doboz belsejében kettéágazik, felfelé és lefelé.

Triangle Signature Delta hangfal

A gondos tervezés arra is kiterjedt, hogy kiváló minőségű belső kábelezéssel látták el a hangfalat, valamint igyekeztek csökkenteni a keresztváltó alkotóelemeinek számát, ami a jelút rövidítése érdekében történt.

Triangle Signature Delta hangfal keresztváltó

A tesztelők gyakorta kötelességüknek érzik az előttük lévő alany, legyen az bármilyen kategóriájú és fajtájú készülék, hibáinak megszállott keresését. Ha olcsó, akkor azért, mert nem is lehet igazán jó, ha drága, akkor igazi fegyverténynek érzik, amikor valamibe bele tudnak kötni. Mi inkább zenét hallgattunk, sokkal kellemesebben éreztünk magunkat, mintha nekiálltunk volna szőrszálat hasogatni és kákán csomót keresni. Amikor megérkeztek a hazai forgalmazóhoz az első Triangle példányok, buzgón böngészni kezdtük a gyártó honlapját, mazsolázgatva, melyiknek lehet számunkra meggyőző, elbűvölő hangja. Félretéve azt a tényt, hogy a maga kategóriájában mindegyik megállja a helyét, választottunk egy kedvencet, amiről úgy gondoltuk, a lehető legtöbb elvárásunkat kielégíti, mérete illik tesztszobánkhoz és az ára nem vetekszik egy külvárosi garzonlakáséval. Eláruljuk melyik volt az, hát természetesen a Signature Delta. Méretével kapcsolatban már kifejtettük az érzéseinket, (nem kicsi, viszont jó nagy) a hangjáról alkotott véleményünkkel még adósak vagyunk.

Triangle Signature Delta hangfal

A meghallgatás legnagyobb részében Musical Fidelity M6scd és M6si párossal társítottuk, Nordost Heimdall 2 kábelezéssel. Megszámlálhatatlanul sok CD-t vettünk sorra, értelemszerűen csak a legjobb hangminőségűeket, mert egy ilyen rendszeren már nagyon bántó tud lenni a legkisebb felvételi és gyártási hiányosság is.

A basszusa tényleg lenyűgöző, ezt vártuk és megkaptuk. Zhao Chang - Moonlight on Spring River című számának ötvennegyedik másodpercénél, majd 3:33-nál olyan elemi erejű és pincemély volt, ami sok mélyládát megszégyenítene, ha versenyeznének.

Középtartománya természetes, nyílt, életteli. A tere Triangle jellegű, nem észbontóan széles, de más tekintetben kiváló, pontosan tagolt, kellőképpen magas és még mély is. A magastartomány finom, amikor kell éles, de soha nem bántó mértékben. Ezek összessége bizsergető jelenlétérzetet keltett, az említett dal egy folyó partjára repített minket, Eva Cassidy muzsikája pedig - az előbbi ellentéteként - egy barátságos jazzklubb falait és mennyezetét építette körénk.

A The Oscar Peterson Trio - You Look Good to Me számában a dob kivételesen élethűen szólt, különösen a cintányérok és a dobseprű ragadták meg a figyelmünket, majd később a triangulum hosszas csengése.

Kipróbáltuk filmekkel is a Signature Deltát egy házimozi rendszer frontsugárzójaként, változatlanul a Musical Fidelity erősítővel, végfokként hajtva. Azután a többi hangfalat elhallgattatva (sajnos center- és háttérsugárzót nem kaptunk kölcsön), sztereóra váltottunk. Hihetetlenül hangzik egy házimozi megszállottól, de igaz, hogy bele tudtunk feledkezni a filmekbe, nem foglalkoztunk azzal, hogy hány helyről jönnek a hangok, effektek. Tényleg nem. Ez a hangdobozpár felmutatja a sokak által hőn áhított tulajdonságot - tegyük hozzá, nagymértékben függ az előtte dolgozó elektronikáktól is - halkan is élvezetes a produkciója, megtartja mindazon pozitívumait, amiket átlagos zenehallgatási hangerőn elénk tárt. Valamint ennek ellentéteként, a fájdalomküszöbig növelt hangnyomással sem járt együtt semmiféle oda nem illő hozadék. Itt ismét méltatnunk kell a Musical Fidelity M6si erősítőt, amely hatalmas erőtartalékokkal rendelkezik, bár sok gondja nem lehetett a 92 dB-es érzékenységű hangdobozok meghajtásával. Még akkor sem, ha minimum impedanciájuk elérte a specifikált 3,2 ohmot.

Triangle Signature Delta hangfal

Ajánlás

A Triangle Signature Delta árkategóriájában, két millió felé közeledve, nagyon erős versenytársak harcolnak a vásárlók kegyeiért. Ha a listaárával a zsebünkben indulnánk hangfal beszerző útra, jó néhány helyen megállnánk, nehéz lenne a döntés, és elsősorban egyéni ízlés alapján történne. A Delta kivitele és formaterve elismerésre méltó, ebben kevés ellenfele akad, különösen szemet gyönyörködtető a mahagóni burkolatú változat. Hangját nem lehet nem megszeretni, tud mindent, amit kell, basszusban és dinamikában még annál többet is. A tesztpéldány ára nem tekinthető viszonyítási alapnak, mert egyszeri és megismételhetetlen, de aki a leggyorsabb lesz és lecsap rá, az elmondhatja magáról, hogy az év egyik legjobb üzletét kötötte meg.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.