Musical Fidelity M5si integrált sztereó erősítő teszt

2017. február 3., péntek, 20:25

Musical Fidelity audio hifi erősítő hifi erősítő erősítő teszt hifi teszt hifi erősítő teszt Musical Fidelity erősítő

Még frissen él bennünk a kitűnő Musical Fidelity M3si erősítő emléke, ezért örömmel ugrottunk rá a lehetőségre, hogy az angol gyártó eggyel nagyobb modelljét vallatóra foghassuk.

A Musical Fidelity M5si csak a sorban elfoglalt helye kapcsán nevezhető nagyobbnak, mint az M3si, mert kinézetre, elölről, hátulról és felülről nézve semmi különbség nincs kettejük között. Az 5 milliméteres mélységbeli differencia szóra sem érdemes, mérőszalag nélkül ember nem mondaná meg, hogy ez fennáll. Emelgetéssel talán észrevehető az M5si többlet súlya, amelynek jelentős részét alighanem a nagyobb toroid trafó okozza. A közel kétszeres teljesítményhez, ami csatornánként 85 vs. 150 W, kell is a plusz áramellátás és még valami; nagy felületű hűtőbordák, amelyek a készülékház mindkét oldalát teljes egészében elfoglalják.

Musical Fidelity M5si integrált sztereó erősítő belső

A fedőlap eltávolítása után nem csak a hatalmas tápegységet csodálhattuk meg, hanem a kettős monó felépítésre is fény derült, valamint arra, hogy a baloldali hűtőbordák csak a szimmetria kedvéért kerültek oda, tényleges szerepet nem kaptak. A csatornánként 4 db tranzisztor mindegyikét a jobboldalira erősítették.

Musical Fidelity M5si integrált sztereó erősítő belső

Az árakra tekintve látható, mennyire ügyesen pozícionálták ezt az erősítőt két testvére közé. Megelőlegezzük azt a kijelentést, hogy ez szinte biztosan tetten érhető a hangminőségükben is, bár a nagyobbik, M6si modellel még nem volt szerencsénk közelebbi ismeretséget kötni, ezért csak az M3si-hez tudjuk hasonlítani, amit meg is teszünk a maga helyén és idejében.

Musical Fidelity M5si integrált sztereó erősítő hátlap

A hátlapra majdnem teljesen elégedetten tekintettünk, mert phono és "házimozi" bemenet szerepel a csatlakozó kínálatban további 3 pár mellett, melyektől jobbra vonali és előfok kimenetek zárják a sort. Viszont nincs XLR aljzat, amit mi ebben az ár és minőségi kategóriában, kötelezőnek azért nem, de elvárhatónak tartunk. Netán a belső felépítés nem teszi lehetővé? Megválaszolatlan kérdés marad, mert erre vonatkozó gyártói információ nem áll rendelkezésünkre. Tény, hogy nem minden erősítő (és lejátszó) esetében ad hallható többletet az XLR kábeles jeltovábbítás, ezért ezen a témakörön máris túlléphetünk. Valamint azért is, mert az M6si további 200000 forintért nem csak a reklamált szimmetrikus bemeneteket, hanem csatornánként 70 W plusz teljesítményt és a belső felépítésből fakadó magasabb hangminőséget is nyújt, de az egy másik cikk témája lesz.

Musical Fidelity M5si integrált sztereó erősítő hátlap

Az említett házimozi bemenet tulajdonképpen nem dedikált RCA pár, mivel egy kapcsolóval választhatunk AUX és HT funkciók között. Utóbbi esetében az M5si hangerő szabályzója inaktívvá válik.

Musical Fidelity M5si integrált sztereó erősítő USB DAC

Különlegesség vagy manapság már a kötelező felszereltség része a beépített DAC? Ez felhasználói szokás kérdése, aki optikai, vagy vinil korongokról játszik le zenét, azt kevésbé hozza izgalomba az aszinkron USB B bemenet, mint a fájlok gyűjtőit. Utóbbiak bizonyára lelkesen üdvözlik ezt az extrát, mely jóvoltából közvetlen kapcsolat létesíthető a PC és az erősítő között. Kicsit nyomoztunk e konverter ügyében és annyit sikerült megtudnunk, hogy a gyártó V90-DAC nevű modelljében lévővel megegyező elektronika lapul benne.

Musical Fidelity M5si integrált sztereó erősítő távvezérlő

A mellékelt távirányító olyan szinten méltatlan ehhez az erősítőhöz, hogy erősen vissza kell magunkat fogni, amikor ezeket a szavakat megfogalmazzuk és leírjuk. A kivitel egyszerűsége még valahogy megbocsájtható, de a ki-bekapcsoló gomb hiánya már aligha és ez nem minden. Nyomógombjai többféle méretűek és alakúak, ez segíti a használatot, de azt nem értjük, miért éppen a legapróbb hatból kettőre programozták a hangerő növelésének és csökkentésének funkcióit?

Musical Fidelity M5si integrált sztereó erősítő

A lábacskák szerepét eljátszó korongok stabilitása nem meglepő, alacsonyak és kellő átmérőjűek, ám a csúszásgátló képességük átlagon felüli. Komoly erőkifejtéssel lehet az erősítőt a polcon arrébb csúsztatni.

A meghallgatásban Triangle Esprit Antal Ez és DALI RUBICON 5 hangfalak vettek részt, a zenét Windows-on futó Foobar2000 szoftver és Cambridge Audio CXU univerzális lejátszó biztosították. A kábelezés és az elosztó nem változott: Nordost, IsoTek és Qbase gyártmányok voltak.

Musical Fidelity M5si integrált sztereó erősítő

Minél jobb minőségű egy erősítő (ez érvényes egy hanglánc összes alkotóelemére, beleértve a kábeleket is), annál közelebb kerül a megszólaltatott hang az élő, eredetihez. Egy szint fölött előbukkannak a hallgatóságban olyan érzések, mint: vidámság, borzongás, szomorúság és még sorolhatnánk. Az M5si eléri ezt a szintet, képes érzelmeket közvetíteni, ami nem mondható el az összes 640000 forint körül kapható erősítőről, tehát máris kiosztottunk egy piros pontot. Erre a legjobb példa Eva Cassidy Live At Blues Alley lemezéről a What A Wondeful World című szám, melyből előhozta mindazokat a szerethető tulajdonságokat, amiket keresni szoktunk. Beleértve a közvetlenséget és a klub hangulatot.

Musical Fidelity M5si integrált sztereó erősítő

Ennek az erősítőnek a hangja halkan is élvezhető, nem vész el belőle a dinamika, csak arányosan csökken, amiben biztosan szerepe van az Antal Ez magas, 92 dB-es érzékenységének. Mintha lelke lenne, és különösen szeretné a frekvencia-tartomány alsó oktávjait. Nehogy félreértse valaki, cseppet sem mélybe húzó, nem emelt ki, de valahogy folyton azt éreztük, hogy a nagybőgőt (Patricia Barber - Use Me, The Oscar Peterson Trio - You Look Good), a lábdobot és a zongora legvastagabb húrjait (Free Bits - Part II) picivel elevenebbnek, életszerűbbnek mutatta, mint az összes többi hangszert. Némi fejtörés és tucatnyi dal meghallgatása során fokozatosan megvilágosodtunk: szokatlanul sokszínű a basszusa, más szóval részletező. Ezért nem telepedett rá a frekvenciatartomány többi részére. Magastartományának felbontó képessége ugyancsak kiemelkedő, ezt leginkább a RUBICON párossal, annak szalagsugárzójával tudta megmutatni. Egyeseket zavarhat az átlagost meghaladó mennyiségű információ áradat és fárasztónak tarthatják, ez, mint annyi más, ízlés kérdése, nekünk tetszett.

Musical Fidelity M5si integrált sztereó erősítő

Az M5si remekül helyezte el a szobában a zenészeket és hangszereiket, a méreteiket hitelesen érzékeltette. Elsősorban a kis létszámú együttesek által előadott számok esetére értjük, mivel egy 80-120 tagú szimfonikus zenekar csak miniatürizálva fért el velünk szemben. De nem mosta össze egyik szekciót sem, a hegedűsök csoportjából szinte láthatóan különült el az a muzsikus, amelyik nem a vonójával, hanem ujjaival pengetve szólaltatta meg hangszerét. A fúvósokkal kapcsolatos élményeinkről ugyanez mondható el. A rendszer azt azért nem tette lehetővé, hogy meg tudjuk számolni a zenészeket, ahhoz legalább NuVista és Magellan összeállítás kellene, hozzájuk illő kábelezéssel. De amit nyújtott, az elismerést érdemel és a készülékek birtoklásának vágyát ébreszti a hallgatóságban. Végszóként megjegyezzük, hogy a fenti dicsérő szavak többsége az analóg bemenetekre érkező jelek erősítésére, azok hangminőségére, vonatkozik, amit USB-ről hallottunk, az nekünk nem tetszett annyira. Nincs kizárva, hogy ez szintén ízlés dolga. Az mindenesetre vitathatatlan, hogy mint szolgáltatás, csak elismerést érdemel.

A Musical Fidelity M5si erősítőt azon zeneszeretők figyelmébe ajánljuk, akik a high end ajtaján készülnek kopogtatni. Nem merjük kijelenteni, hogy ez a készülék már abba a régióba tartozik, de vannak olyan tulajdonságai, amelyek nagyon közel állnak hozzá.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.