Pioneer X-CM31 mikro hifi rendszer teszt

2013. január 4., péntek, 18:10

Pioneer X-CM31 mikro hifi mikrohifi mini hifi minihifi hifi rendszer hifi audio sztereó teszt mikro hifi teszt

A miniatűr sztereó rendszerek is fejlődnek, igaz, nem olyan látványosan, mint mondjuk a lapos televíziók. Ha például szemügyre vesszük a Pioneer mikro berendezéseit, itt is bekövetkeztek méretbeli csökkentések, vagy esztétikai átalakulások. Ezúttal a Pioneer X-CM31 készüléket próbáltuk ki, egy hagyományos mikro hifi rendszert, mely ügyesen helyezkedik az abszolút ?low budget? és a mindentudó, felsőbb kategória között.

A Pioneer skálája évről évre szélesedni látszik. Szeretnek új vizekre evezni, ugyanakkor megtartják a régi, jól bevált megoldásokat is. Tíz évvel ezelőtt is léteztek kompakt hifitornyok, és ma sincs másképp. Azonban a gyártási és felhasználói normák változása, különösen tesztalanyunk esetében, nyomon követhető. A Pioneer X-CM31 doboza baráti tömegű, nem jelent különösebb erőpróbát hazacipelni a műszaki bolt polcáról. A csomagolásból játszi könnyedséggel szedhetjük ki a rendszer lelkét képező fejegységet, és a két hozzátartozó hangsugárzót. Továbbá külön tasakban találunk antennát, tápkábelt, tablet-bölcsőt(!), valamint egy egész jóra sikerült távvezérlőt. A hangfalakról nem mondható el ugyanez. Kétkilós súlyuk eleinte kétségbeejtően könnyűnek tűnt, ezért érdemes az aljukra tapasztani néhány gumilábat, különben könnyen csúszkálnak sík felületen. A 94 mm-es mélyközép-, valamint 25 mm-es magassugárzókat a fix rögzítésű védőrács miatt nem lehet szemügyre venni. Nem is annyira a megjelenés, inkább a kivitelezés lett valahogy egyszerűcske, a mágnesesen árnyékolt hangfalak vezetéke gyárilag rögzített, körülbelül 0,5 mm? keresztmetszetű, speciális csatlakozással megy az elektronikába. Utóbbi meggátolja a kábel vastagabbra, hosszabbra cserélését, jóllehet, a 2x1,5 méteres hosszúság sok helyre elegendő lesz. Apró bónusz megrögzött Apple tulajoknak, hogy dokkolt mobilkütyüjükről képet is kiküldhetnek a hátlapi kompozit kimeneten.

Pioneer X-CM31-K mikro hifi rendszer központi fejegység

Van feketében?

Pioneer X-CM31 mikro hifi rendszer távvezérlőIgen, és fehérben is, valamint sötétbarnában és mélyvörösben. A fekete és a piros változathoz fekete hangdobozok járnak, a fehérhez fehér, a barnához pedig barna. Valamennyi színvariáció egységesen, fehér megvilágítású potméterrel büszkélkedhet. A viszonylag lapos, alumíniumházas fejegységet könnyen elrejthetjük fiókméretű hézagokban, kisebb könyvespolcokon. Tetőlapján szinte alapkövetelményként egy felnyitható fedél alatt, 30-tűs iPod/iPhone csatlakozás köszön ránk. A bölcső előtti mélyedésekben, felülre száműzve találjuk a készülék funkciógombjait, ugyanezek és még több utasítás megtalálhatóak a távvezérlőn is. Az említett csatlakozóaljzat töltésre is képes, de ha a készülék alacsony helyre kerül, használhatjuk almás mobilkütyünk és egyéb USB-s adathordozók összekötésére az előlapra integrált USB-portot. Utóbbi mellé került egy egész kellemes hangminőségű fejhallgató kimenet és egy 3,5 mm-es Jack bemenetet, melyre ráköthetünk pl. mobiltelefont, netalán számítógépet. További műsorforrásokat fogad az X-CM31 hátlapján ezüstösen csillogó, sztereó RCA aljzat, ugyanitt vár a jó öreg FM és AM antenna csatlakozás is. Az előlap kb. 3 mm vastag plexi lemezből áll, e mögött húzódik az egysoros kijelző, mely a potméter fényével együtt több fokozatban is sötétíthető. A plexiburkolat alól vékony fedelű lemeztálca csusszan elő halkan és nyugodtan, ugyancsak csendesen olvassa a CD-ket, és természetesen MP3-as lemezeinket is. Tehát a készülék üzembe helyezése, áttekintése még kezdőknek sem tart tovább öt percnél, a hangerőt kényelmesen szabályozhatjuk a tárcsával és a távvezérlővel egyaránt. Már csak az a kérdés, hogy vajon mire elegendő 2 x 15 watt teljesítmény?

Pioneer X-CM31-W mikro hifi rendszer

Hangminőség

Tekintettel a dobozok küllemére, kissé szkeptikusak voltunk a hangzást illetően. A kételyek mérséklődtek, mikor tesztalanyunkat kipróbáltuk egy 15 négyzetméteres, normál lakószobában. Szintén jó eredményt tapasztaltunk, mikor a készüléket áthelyeztük egy másik, közel kétszer akkora helyiségbe, mint kiderült, az X-CM31 ésszerű hangerővel akár kisebb lakásokat is be tud tölteni. A kétkilós, basszreflex dobozkák meglepően testes, meleg és finom tónusokat adnak, a sok esetben kritikus magastartományt pedig nem éreztük harsánynak, tolakodónak, szépen belesimultak a hangszerek zördülései az összképbe. Az X-CM31 sztereója kissé bizonytalan, inkább egy blokkból kelti a hangokat, ezért nem kell kimondottan ügyelni a hangfalak közti távolságra, viszont a szoba másik végéből is jó volt hallani a zenét, akár nagyobb hangerőn is. A távvezérlőn kacsingató ?P.Bass? feliratú gombocskával extra mélyeket csalhatunk elő, igaz, a rendszer basszusai alapjáraton is meggyőzőek. Továbbiakban a magas- és mélyhangok külön állíthatóak és néhány gyári (Flat, Jazz, Pop, Rock) séma közül is választhatunk. Végeredményben teljesen mindegy, hogy milyen zenét szeretnénk hallgatni, jól kivehető, tiszta énekhangokat, sok esetben részletgazdag karaktert és meleg dinamikus mélyeket kapunk, egy kissé fátyolos, de abszolút élvezhető középtartománnyal.

Pioneer X-CM31-R mikro hifi rendszer

Végítélet

A Pioneer X-CM31 kezdetleges külsejű hangsugárzói miatt talán elítélhető, tényleges hangja miatt viszont nem. Praktikus, mondhatni ?szükséges alap? extrákkal felvértezett masina, mely ? ha elegendő a kábelek hosszúsága ? jó választás lehet pl. a televízió kihangosítására, vagy hangforrásként, szolid házibulikhoz, összejövetelekhez. Akik több szolgáltatásra szomjaznak, lehet, hogy jobban járnak a Pioneer mikro-család egyik nagyobb tagjával, akik viszont ?csak? egy hétköznapi, kellemes hangú, csinos fejegységgel megáldott rendszert keresnek, nekik itt egy lehetőség a sok közül.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.