Mi történik, ha tölteni akarjuk a telefonunkat egy külföldi szálloda konnektorából? 2. rész

Utazó adapterek tesztje

2016. július 3., vasárnap, 14:25

konnektor adapter dugó hálózati adapter hálózati dugó utazó adapter adapter teszt dugó teszt hálózati adapter teszt utazó adapter teszt

Bedughatjuk a telefon töltőjének villásdugóját egy olasz vagy svájci konnektorba? No és miért nem megy bele a máltai konnektorba a laptop tápjának csatlakozója? Cikksorozatunk második részében sorra vesszük a különböző típusokat. Megvizsgáltuk, hogy mennyire praktikusak, mit tudnak illetve mekkora az áramütés kockázata velük. (Ezen a téren, nem meglepő módon, az olcsóbbak szerepeltek rosszabbul.)

Cikkünk első részében röviden áttekintettük a legelterjedtebb villásdugó és konnektor típusokat, illetve azt, hogy mely országban melyikkel találkozhatunk.

Miből válogattunk?

Mint oly sokan, mi is körülnéztünk az online kereskedelem sötét bugyraiban, hogy lássuk mi a legolcsóbb ajánlat. A legegyszerűbb, és egyúttal leginkább igénytelen kivitelű adaptereket már nagyjából 1 dollár vagy épp 1 euró áron is megkaphatjuk, amiből még az ingyenes szállításra is futja a kereskedőnek. Ne is firtassuk, mennyibe kerül ezeknek a gyártása! No de ilyen áron sajnos csak 25-30 napos szállítással találtunk adaptert, ezért megnéztük a hazai kínálatot is. Itt már magasabb árak és látszólag egy kicsit komolyabb adapterek várnak ránk. Persze itt is válogattunk és végül csak olyan terméket vettünk meg, ami boltban azonnal átvehető, elvégre, aki utazik, annak gyakran nincs ideje kivárni a szállítást.

A tesztre fogott adapterek között akad olyan, amit bizarr körülmények között sikerült megvennünk, akad, amit átlagos műszaki boltban vásároltunk és olyan amit a hazai márkaképviseletek adtak kölcsön a tesztre.

Már a teszt elején elárulhatjuk, hogy a hazai kereskedők többsége remekül vizsgázott. A legtöbben valóban csak biztonságos adaptereket forgalmaznak.

Az adapterek két csoportja

Természetesen nem csak mi utazunk más országokba, de más országokból is utaznak hozzánk. Illetve, megesik, hogy az ember külföldön vesz magának valami kütyüt, amit itthon csak adapterrel tud bedugni a konnektorba. Hogy melyik dugó mire való, az táblázatunkból is kiderül.

Mit vizsgáltunk?

A szolgáltatást, a minőséget, a dizájnt és biztonságot vizsgáltuk a teszt alatt.

A szolgáltatásoknak része az, ha egy adapter több fajta aljzattal vagy dugóval is kompatibilis, ezzel növelve a használati értékét. Szintén ide soroljuk az extrákat, mint az USB töltőt, vagy a beépített akkumulátort.

A minőség a hagyományos értelemben vett építési minőséget takarja. Vagyis mennyire masszív, jó anyagminőségű és összeszerelésű a termék.

A dizájn itt nem a szépséget, hanem az okos tervezést takarja. Vagyis itt plusz pontot ér az átlagosnál kisebb méret, a könnyű használat.

A biztonság a vizsgálat alighanem legnehezebb része. Itt nyilván nem azt néztük, hogy a bedugott eszközből mikor ugrik ki az "áram", hogy villámló tigrisként ránk vesse magát. Elsősorban azt vizsgáltuk meg, hogy lehetséges-e rosszul bedugni az adaptert, vagy rosszul bedugni eszközt az adapterbe? Hülyén hangzik? Pedig nem az! Mi Magyarországon már évtizedek óta a Schuko, avagy német földelt aljzatokat és dugókat, illetve a kis földeletlen Europlug-ot használjuk, amik remekül megtervezett, biztonságos csatlakozók. A süllyesztett aljzatokba szinte lehetetlen dugót úgy behelyezni, hogy annak az egyik lába kilógjon, ezzel esetlegesen áramütés veszélyébe sodorva a felhasználót. Bár más alakú, de hasonlóan jó, átgondolt csatlakozókat találhatunk ma már a legtöbb európai országban. Vagyis, hála a hatóságok és remek szakemberek munkájának, otthon ritkán kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor áramütés fenyegetne egy rosszul megtervezett dugó vagy aljzat miatt. Ám az utazó adapterek világában, ez sajnos nem ennyire egyértelmű. Mint tesztünkből kiderült, nem egy olyan adapter van a piacon, ami a sokoldalúság és alacsony ár érdekében lemond a biztonságról!

Lássuk a versenyzőket!

Cablexpert UKEU-001

(A4Team.hu Shiraj Hungary Kft.)

Ezzel az adapterrel angol csatlakozós készüléket dughatunk Schuko konnektorba. Vagyis, például Nagy-Britanniában vásárolt eszközöket dughatunk be vele, az itthoni konnektorba. Ennek a terméknek sajnos van egy rejtett hibája. A dugó alján ugyanis ott van a nyílás a francia típusú konnektorok földeléséhez, ám ennek bekötése kimaradt. Vagyis a használata veszélyes lehet Franciaországban, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban.

Névtelen Schuko - G adapter

(Commed Trade Kft., 690 Ft)

A fentihez nagyon hasonló dizájn ellenére, ez egy korrekt, biztonságos darab. Ez is rendelkezik a francia típusú csatlakozók föld nyílásával, amit a gyártó be is kötött. Így ezt bátran használhatjuk, nem csak a magyar vagy németországi, de a cseh, szlovák, francia konnektorokban is.

Nevtelen Schuko G adapter

Névtelen G elosztó (angol)

(Commed Trade Kft., 400Ft)

Bár nem adapter, de filléres mivolta miatt kíváncsiak voltunk a minőségére. A tesztünkben megfelelt. Nem szép, de működik.

Névtelen G elosztó

Kis földeletlen Schuko - Europlug elosztó

(Interspar és sok más hely)

Ez ugyan nem igazi utazó adapter, de hasznos lehet utunk során. Elvégre a szállodákban mindig kevés a konnektor. Érdemes indulás előtt átgondolni, hány adapterre is van szükségünk! Az itthon rengeteg helyen és néven kapható mini elosztóval akár két eszközt is bedughatunk egyetlen konnektorba, illetve adapterbe. Ám itt érdemes megállnunk egy pillanatra! Ez az adapter a legtöbb földeletlen adapterrel használhatatlan! Továbbá a két aljzatba, ha két töltőt próbálunk bedugni, azok lehet, hogy túl közel lesznek egymáshoz, ami elégtelen szellőzéshez és meghibásodáshoz vezethet.

Földeletlen Schuko

A névtelen kínai szörnyeteg

Kezdjük a jó hírrel! A Névtelen Kínai Szörnyeteg beszerzése itthon nem egyszerű feladat. A hazai kereskedők úgy tűnik, igyekeznek távol tartani magukat ettől az életveszélyes eszköztől. Mi is számla és blokk nélkül tudtunk hozzájutni, Budapest szívében.

A rossz hír, hogy az eBay és az Amazon is tele van ezzel és a hozzá hasonló, különlegesen rossz minőségű adapterekkel. Ezek közös jellemzője a kis méret, ami lehetővé teszi, hogy esetleg rosszul, egyik lábbal az adapterbe, másik lábbal a levegőbe  dugjuk bele az eszközünket. A rosszul bedugott villa kilógó érintkezőjén könnyen megjelenhet a fázis, ami akár halálos áramütést is okozhat!

Nem kell sok az áramütéshez, csak két mozdulat. Ami a szállásra fáradtan megérkező utazónál igazán nem ritka. Nem véletlen, hogy ez a típus semmilyen engedéllyel, semmilyen plecsnivel nem rendelkezik.

Ám nem elég, hogy a kis méret nem akadályozza meg a véletlen mellédugást, de még gyerekzár sincs rajta és a föld sincs tisztességesen bekötve. Vagyis csak az angol, ausztrál és dán villásdugók érintkeznek az aljzat földelésével. Az összes többi földeletlenül marad.

Névtelen kínai szörnyeteg

Jól jegyezze meg mindenki az alábbi a képeket! Ilyet soha ne vegyenek!

Kínai gyilkosok

Techly Travel Adaptor

(A4Team.hu Shiraj Hungary Kft.)

A Techly adaptere valójában egy tipikus, olcsó univerzális modell. Teli vannak a hazai boltok a rá megszólalásig hasonlító típusokkal, amelyekből legfeljebb a túlfeszültség-védelem hiányzik, de az alap konstrukció és az aránylag olcsó anyaghasználat közös. A beépített túlfeszültségvédő talán vonzó lehet, de az igazat megvallva, mi nem tartjuk fontosnak. A földeletlen adapterben ez az egyik legkevésbé izgalmas tulajdonság. A bedugandó érintkezők közül az angol és amerikai típus rugós zárat kapott, az európait pedig kézzel kell kihajtani. A zárt érintkezők nincsenek áramkörben, így azok véletlen érintése veszélytelen. Ám ha a rugós zár kapcsolóját véletlenül elmozdítjuk, a kipattanó érintkezők feszültség alá kerülhetnek, ami megérintve természetesen áramütést okozhat. Így ezt és a hozzá hasonló típusok használatánál óvatosságra intünk mindenkit! A megvételüket nem tudjuk ajánlani.

Techly Travel Adaptor

HAMA adapterek

A HAMA kínálata a legszínesebb, szó szerint. Egymás mellett sorakozik a bézs színű, régimódi készlet és a vaskos, fekete adapter, amire bátran rá mernénk kötni az olajradiátort is. No és akadnak szép, formatervezett típusok is. Közös jellemzőjük csupán annyi, hogy a teszten mind jól teljesítettek.

Hama 044220

A 044220 típusszámot viselő készlet, már húsz évvel ezelőtt is része volt a kínálatnak. Bár elsőre földeltnek tűnhet, valójában mind a négy darabja földeletlen. Az aljzatok kialakítása útját is állja a földelt dugóknak.

Hama 108882

A 108880, 108882 és 108884 bumfordi, földelt utazó adapterek amiket bátran használhatunk hajszárítóval vagy vasalóval is.

Hama 121991

A 121990 és 121991 az Európába érkező amerikai és brit vendégeknek készült. Ezek földelt típusok. Ám a 121990 kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a feszültséget nem alakítja át! Vagyis, csak olyasmit szabad vele használni, ami kompatibilis a hazai 230 voltos feszültséggel.

Hama 128210 SKROSS World to Europe

A 128210 nem más, mint az SKROSS World to Europe adaptere. Vagyis a világ bármely tájáról érkező eszközt használhatjuk vele Schuko vagy francia konnektorról. Kis mérete ellenére, földelt és biztonságos.

SKROSS adapterek

(Kapacitás Kft.)

A SKROSS adapterek részletes teszteredményeit táblázatba szedtük. A hatalmas kínálattal rendelkező gyártó termékeinek közös jellemzője a jó kidolgozottság, átgondolt dizájn és masszív szerkezet.

A kitolható villásdugók hatásos védelmet kaptak a kettős nyitás ellen, az aljzati oldalon gyerekvédelmi zárat találunk. Az alábbiakban csak néhány típust emelünk ki az SKROSS kínálatából.

SKROSS World Adapter MUV USB

Az ígért, összesen 2,1 A-t valóban képes leadni, ám az egy porton mért legnagyobb áram 1,5 A volt. A felső USB aljzata erősen szorult a tesztre kapott darabon.

SKROSS World Adapter MUV USB Audio & Vision Online Ajánlott Vétel díj

Egyszerre utazóadapter és töltő két telefonnak. Jó szívvel ajánljuk!

SKROSS World Adapter MUV USB

SKROSS World Adapter PRO

Ez volt tesztünk egyetlen, földelt univerzális adaptere. A 10 amperes biztosítékkal ellátott átalakító a többi SKROSS termékhez hasonlóan, jól szerepelt. Bár itt, az olasz/svájci villa akkor is félig kitolható, ha egy másik már kint van teljesen. Ám a villák ilyenkor nem kerülnek feszültség alá. Sőt, az SKROSS termékei ezen a téren kimagaslóan jól szerepeltek. Tényleg, csak a teljesen, az utolsó milliméterig kitolt villa kerül be az áramkörbe.

SKROSS World Adapter PRO

SKROSS World USB Charger

Ez modell nem utazó adapter, hanem utazó USB töltő. Vagyis a világon bárhol használhatjuk USB töltésre, de másra nem. A teszt során a legnagyobb mért töltőáram, amit elértünk vele 2,07 amper volt, ami a kábelek veszteségével és a műszereink hibahatárával együtt nagyjából megfelel a gyári adatok szerint ígért 2,1 ampernek.

SKROSS World USB Charger

Jupio Powervault 3000

A Jupio által kínált adapter meglepően sokoldalú, ugyanis az univerzális kialakítás mellett, egy elméletileg 2,5 A leadására képes USB táp és egy beépített akkumulátor is van benne. A méréseink alapján fali aljzatban használva a két USB aljzat összesen maximum 1,8 A leadására volt képes. A beépített 3000 mAh kapacitású akkumulátort használva a legnagyobb elért töltőáram 1,5 A volt. Ezek sajnos alatta maradtak az ígért, 2,5 ampernek.

Jupio Powervault 3000

Az utazó adapter rész földeletlen. A csatlakozó villákat használat közben ki lehet nyitni, a félig kinyitott villákon pedig már megjelenhet a feszültség. Bár a villák véletlen kinyitásának is aránylag kicsi az esélye, itt mégsem adhattunk maximális pontszámot.

Jupio Powervault 3000 Audio & Vision Online Ajánlott Vétel díj

Nem túl nagy mérete ellenére, három funkciót egyesít, ezért érdemes ezt a típust is fontolóra venni!

SKROSS USB kábel, töltéshez

Ki hitte volna, hogy egy USB kábelt is letesztelünk? Pedig megtettük, mivel az SKROSS-nak van egy érdekes "elhagyhatatlan" töltőkábele. Hogy mitől elhagyhatatlan? Nos, ha bedugva felejtjük a kis kábelt, az után, hogy a telefonunkat vagy tabletünket lehúztuk róla, az nem sokkal később buzgó sípolásba kezd, hogy emlékeztessen, tegyük el őt is. Jól jöhet az ilyesmi egy olyan úton, amikor minden nap máshol szállunk meg, és egy elhagyott töltő pótlása jóval több bosszúságot okozna, mint amennyibe amúgy egy ilyen kábel kerül.

SKROSS USB kábel, töltéshez

A kábellel kapcsolatban persze felmerül egy fontos kérdés. Vajon hogyan viseli a gyorstöltést, ami gyakran a szabványos, 5 voltosnál magasabb feszültséget használ? A kis kábel a tesztünk során gond nélkül elviselte a Samsung S7 9 voltos gyorstöltőjét. A töltés sebessége sem változott érezhetően.

Mivel az SKROSS USB kábele extra funkcióval rendelkezik ezért a józan, még nem műszaki észjárás is felveti a kérdés, vajon az elvégzett munka, a töltés figyelése mennyit fogyaszt? Mennyivel jut kevesebb a telefon töltésére? Természetesen ezt is megvizsgáltuk, és az eredmény minket is meglepett. A kábelen átfolyó áram 0,01 amper, a feszültség pedig 0,01 volt csökkenést mutatott, ami jelentéktelen. Ennél többet veszítünk egy olcsó, eBay-ről rendelt, vagy hipermarketben vásárolt, 300 forintos kábellel. Előbbire jó példa egy a teszt során használt "piros kábel", amin 0,3 volt feszültséget veszítettünk az 500 milliamperes áramot indukáló próbaterhelésünkkel.

Végszó

Amikor az első, már ránézésre is rettenetes adapterrel találtuk szemben magunkat az interneten, kicsit megrettentünk. Amint azt a tesztünk is bizonyította, a 300-800 forintos átalakítók között bizony ott vannak az áramütéssel fenyegető szörnyetegek. Viszont a hazai kereskedők jól vizsgáztak. Többségük messziről kerüli a kockázatos, megbízhatatlan átalakítókat. Vagyis, ha az online kereskedők legolcsóbb portékái helyett hagyományos boltban vásárolunk, már sokkal kisebb annak az esélye, hogy rossz minőségű, veszélyes adaptert veszünk.

Tény, hogy a drágább adapterek mind szolgáltatás, mind biztonság terén jobban szerepeltek. Persze kivételek vannak. A villanyszerelő boltban vett olcsó adapter például jól szerepelt biztonság terén. A közepes árú adapterek pedig lehetnének egy picit jobbak, átgondoltabbak. 

Bizonytalan, jól jönne egy kis segítség?

A megfelelő adapter kiválasztása elsőre bonyolultnak tűnhet. Mi is csak vakargattuk a fejünket, amikor megláttuk, mekkora a választék. Sőt, erre már a gyártók is rájöttek. Épp ezért, a HAMA és a SKROSS is készített egy-egy oldalt, ahol a megfelelő átalakító kiválasztásához egy kis segítséget is kapunk.

Utószó

A teszt során több powerbank és USB kábel is megfordult a kezünk között, amik mind megbízhatóság, mint minőség terén igen változatosan szerepeltek. Ezekről is kijelenthetjük, hogy ami gyanúsan olcsó, az aligha képes hozni a csomagoláson feltüntetett műszaki adatokat. Talán még ezeket is tesztre fogjuk egy szép napon. Most azonban mi is veszünk egy jó minőségű utazó adaptert a saját töltőkábelünk mellé és útnak indulunk, elvégre nyár van.

  Fali aljzat felé dugandó vég Készülék felé aljzat Földelt? Mellé dugható? Szolgáltatás Minőség Biztonság Megjegyzés
HAMA 121991 EU, Schuko Angol igen nem n.a. 5 5 Kisebb is lehetne
HAMA 121990 EU, Schuko USA, Canada igen nem n.a. 5 5 Jóval kisebb is lehetne
HAMA 108884 Svájc EU, Schuko igen nem 10 év garancia 5 5 Elismerésre méltóan masszív darabok
HAMA 108882 Ausztrália, Kína EU, Schuko igen nem 10 év garancia 5 5 Elismerésre méltóan masszív darabok
HAMA 108880 Kanada USA EU, Schuko igen nem 10 év garancia 5 5 Elismerésre méltóan masszív darabok
HAMA 044220 univerzális készlet EU, Schuko nem nem n.a. 4 4 A földelés hiánya egyeseket visszatarthat
HAMA 047629 Angol EU, Schuko nem nem n.a. 4 4 A földelés hiánya egyeseket visszatarthat
HAMA 128210 EU, Schuko minden igen nem n.a. 5 5 Szépen kidolgozott, igényes adapter
SK WTOEU EU, Schuko minden igen nem n.a. 5 5 Szépen kidolgozott, igényes adapter
SK Europe to Italy Olasz EU, Schuko igen nem n.a. 5 5 Szépen kidolgozott, igényes adapter
SK Europe to Australia/China Ausztrália, Kína EU, Schuko igen nem n.a. 5 5 Szépen kidolgozott, igényes adapter
SK Europe to USA USA EU, Schuko igen nem n.a. 5 5 Szépen kidolgozott, igényes adapter
SK Europe to UK Nagy-Britannia EU, Schuko igen nem biztosítékkal 5 5 Szépen kidolgozott, igényes adapter
SK Europe to Switzerland Svájc EU, Schuko igen nem biztosítékkal 5 5 Szépen kidolgozott, igényes adapter
SK Denmark-India-Israel to Europe EU, Schuko Dán, India, Izrael igen nem n.a. 5 5 Szépen kidolgozott, igényes adapter
SeaToSummit Europlug USA, Canada nem igen n.a. 2 1 Szép, de életveszélyes kis adapter
Noname EU-US Europlug USA, Canada nem igen n.a. 1 1 Csúnya és veszélyes
Cablexpert UKEU-001 Schuko UK részben nem n.a. 2 2 Elégtelen földelés
Névtelen Schuko - G Adapter Schuko UK igen nem n.a. 2 5  
A névtelen kínai szörnyeteg Schuko Multi formátum részben igen esetleges áramütés 1 1 Soha ne használj ilyet!
TECHly univerzálsi utazó adapter túlfeszültség védelemmel Multi formátum Multi formátum nem nem túlfeszültség védelem 3 3 A villák rugós kilökő szerkezete nem biztonságos
SK World Adapter MUV Micro Multi formátum Multi formátum nem nem kis méret 5 5  
SK World Adapter MUV USB Multi formátum Multi formátum nem nem 2 db USB kimenet, összesen 2,1 A 5 5  
SK World Adapter EVO Multi formátum Multi formátum nem nem n.a. 5 5  
SK World Adapter PRO Multi formátum Schuko igen nem n.a. 5 5  
Jupio Multi formátum Multi formátum nem nem Beépített USB töltő és pótakku 5 3 A villákat, ha nehezen is, de ki lehet nyitbni, bedugott állapotban is

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.